Ontwikkeling van je baby: maand 3

Wat is er gebeurd met je slaperige baby? Nu hij twee maanden oud is, is hij opeens veel vaker wakker overdag. Hij ontdekt steeds meer hoe leuk de wereld om hem heen is.

Je baby wordt steeds socialer. Hij wil niet slapen wanneer er visite in, maar liever meekijken en -luisteren. Dacht je net een beetje een ritme te hebben, staat alles weer op zijn kop. Het wordt opeens een stuk lastiger om dingen in huis gedaan te krijgen. Even stofzuigen? Wanneer dan? Een draagzak is de ideale manier om met een wakkere baby toch je handen vrij te hebben. En je kind vindt het nog altijd heerlijk om zo dichtbij je te zijn. Voordeel van deze nieuwe ontwikkeling: hij slaapt overdag minder, dus hopelijk ‘s nachts wat meer. Slaapt je baby nu al door, dan heb je geluk. Bij heel veel baby’s duurt dit nog wel even.

Ontdekken

Je baby kan nu een bewegend object volgen met zijn ogen en zijn hoofd. Kleuren kan hij van elkaar onderscheiden, net als bekende en onbekende stemmen. Hij ontdekt nu ook zijn eigen handjes. Tot nu toe hield hij zijn handjes vaak gebald, in vuistjes. Zijn handen gaan nu openen. Urenlang kan hij naar zijn vingers kijken, erop sabbelen en er daarna weer naar kijken. Hij probeert dingen vast te pakken, al is dat op deze leeftijd nog lastig voor hem. De mogelijkheden van zijn stem zijn ook nieuw en interessant. Niet schrikken wanneer hij opeens heel hard door de kamer gilt. Gewoon even kijken wat zijn stem allemaal kan.

Hoofdje

Wanneer je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofdje, kin en schouders al even oprichten. Daarbij leunt hij op zijn onderarmen. Hou je hem rechtop, dan trekt hij automatisch zijn beentjes op. Dit heet de hurkhouding. Wanneer je voorwerpen tegen zijn hand aanhoudt, pakt hij ze vast en stevig ook. Probeer het dan nog maar eens terug te krijgen. Opletten dus, wat je laat slingeren. Je kindje wordt sowieso beweeglijker. Lag hij vroeger lekker rustig stil wanneer hij in bad ging, nu spettert hij de hele boel onder.

Samen spelen

Alles wat beweegt vindt je baby nu boeiend. Een speeltje dat ronddraait, of gewoon je hand met een knuffel erin. Hou dit dan wel vrij dicht bij zijn gezicht, zo’n 20 tot 25 centimeter, anders ziet hij het niet. Ook leuk om nu samen met je kindje te doen: babymassage. Je kunt een cursus volgen, maar op Youtube vind je ook allerlei massagetips voor baby’s. Huid- op huidcontact is altijd goed, net als bewust even een uurtje aandacht besteden aan je baby. En voor hem is het gewoon hartstikke lekker en ontspannend.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 3
Sluiten