Ontwikkeling van je baby: maand 2

Je baby is alweer een maand oud. Het waren waarschijnlijk korte nachten en dus vermoeiende weken, sinds de geboorte. Maar er gloort hoop aan de horizon: je baby leert deze maand het verschil tussen dag en nacht.

Negen maanden lang, in je buik, was het altijd donker. Nu hij 1 maand oud is, kun je je baby voorzichtig helpen het verschil te leren tussen dag en nacht. Niet dat hij daardoor meteen doorslaapt. Was het maar zo’n feest. Maar het is een eerste stap. Hou overdag de gordijnen open, ook wanneer hij slaapt. Wees overdag actief samen, om hem zo te laten merken dat je speelt wanneer het licht is, en slaapt wanneer het donker is. Wanneer hij ‘s nachts wakker wordt voor een voeding, probeer dan zo min mogelijk licht te maken. Het is even wennen, maar een schone luier en borstvoeding kun je na een paar weken prima in het donker geven of met een klein nachtlampje aan. Probeer ook niet teveel tegen je baby te praten. Pas wanneer het licht is, gaan jullie weer lol maken.

Zacht huidje

Misschien heeft je baby nog niet dat zachte babyhuidje dat je kent van de reclames op televisie. Helemaal niet iets om je zorgen over te maken waarschijnlijk. Veel pasgeboren baby’s hebben last van een wat vlekkerige huid, of zelfs van eczeem en pukkeltjes. Dat gaat vanzelf over. Pas wel op met wat je erop smeert. Producten met bijvoorbeeld parfum kunnen de huid irriteren. Net als te dikke zalf die de huid verstopt.

Buikliggen

Leg je baby minimaal één keer per dag, tijdens het spelen op zijn buik. De ene baby vindt dit leuker dan de andere, want het kost een hoop energie. Aan de andere kant zien ze de wereld ook op een andere manier. Hoe dan ook is het is voor de ontwikkeling wel belangrijk. Buikliggen maakt de rug- en nekspieren sterker, die je zoon of dochter straks nodig heeft om te leren zitten.

Reageren

Je baby gaat langzamerhand beter zien. Wat er aan de andere kant van de kamer gebeurt, is nog vaag voor hem. Maar wanneer je baby bij je op schoot zit, kan hij jouw gezicht heel goed herkennen. Hij gaat ook steeds meer reageren op je aanwezigheid. Zo kan hij je een paar seconden achter elkaar geconcentreerd aankijken, alsof hij je gezicht even goed bestudeerd. Hij begint ook geluidjes te maken. Een beetje gebrabbel, bijvoorbeeld wanneer jij tegen hem praat. Ook het eerste échte lachje ga je hopelijk deze maand zien. Een bijzonder moment. Wat je baby hiervoor aan glimlachen deed, waren reflexen. Vanaf nu kan een lach echt een reactie zijn op iets wat hij leuk of grappig vindt. En dat is vaak jouw gezicht of dat van iemand anders die je baby goed kent.

Samen spelen

Maak de clown in jezelf dus maar wakker. Je baby vindt het nu geweldig om naar jouw gezichtsuitdrukkingen te kijken. Nadoen, dat is nog een beetje veel gevraagd. Al kunnen sommige baby’s van deze leeftijd wel al fronzen. Ook populair: speelgoed met lichtjes. Niet te fel, en niet te ver weg, anders kan hij ze niet zien. Als die lichtjes ook nog draaien of verschillende kleurtjes hebben, schiet je helemaal in de roos. Een eerste bezoekje aan de speelgoedwinkel is dus helemaal niet zo’n gek idee. Je baby zal waarschijnlijk genieten van alle kleurtjes en geluidjes.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 2
Sluiten