Ontwikkeling van je baby: maand 12

Wat gaat de tijd toch snel. Het is alweer bijna een jaar geleden dat je zoon of dochter werd geboren en jij dus moeder werd. Waarschijnlijk was het een heftig, maar ook geweldig jaar. Dat je bijna af gaat sluiten met de eerste verjaardag van je kind. Want een baby, dat is ‘ie al bijna niet meer.

Gemiddeld groeien baby’s in het eerste jaar zo’n 25 centimeter en is het gewicht verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Je baby zal vanaf nu relatief minder aankomen in gewicht. Dit komt onder andere doordat hij meer beweegt. De meeste baby’s kunnen op deze leeftijd al nauwelijks meer stilzitten; veel te saai! Het liefst schuiven, lopen of kruipen ze de hele dag door de kamer. Grote kans dus dat jouw kind ook zoveel mogelijk op onderzoek uitgaat.

Mama!

Misschien kan je baby al papa of mama zeggen. Welk woord hij het eerst zegt, ligt meer aan hoe moeilijk hij bepaalde klanken vindt, dan aan wie hij het liefst vindt. Ook andere woorden zoals bal, hond of poes gaat hij nu proberen te maken. Corrigeer hem niet als het niet meteen goed is. Dat werkt nogal demotiverend. Wat je wel kunt zeggen is bijvoorbeeld: ‘Heel goed. Dat is inderdaad de hond.’ Zo spreek je het juiste woord nog een keer uit, in combinatie met het aanwijzen van wat hij bedoelt.

Staan en lopen

Nu je baby (waarschijnlijk) zelfstandig kan zitten en misschien zelfs al kan staan of lopen, is liggen er nauwelijks meer bij. Want hey, dat is voor baby’s! Spelen doet hij zittend, net als om zich heen kijken. Zet je kind inderdaad al de eerste stapjes, dan zal dit nog wel eens blauwe plekken opleveren, omdat zijn evenwicht nog niet goed genoeg is. Misschien een goed idee om scherpe hoekjes van bijvoorbeeld tafels af te gaan dekken met speciale plastic doppen.

Zelfstandig

Was het een paar maanden geleden nog huilen geblazen, wanneer je even de kamer uitliep? Inmiddels snapt je baby dat als hij je niet ziet, dat niet betekent dat je er niet bent. Je kunt dus even naar de keuken of de gang lopen, zonder dat het een groot drama is. Deze vaardigheid noemen ze objectpermanentie. Je kunt op een heel simpele wijze checken of jouw baby dat al heeft. Laat hem een blokje zien en verberg dat dan onder een doekje. Gaat hij het zoeken, dan snapt hij dat het er nog moet zijn, ook al ziet hij het even niet meer.

Mening

Je baby krijgt een mening. Misschien verlang je soms stiekem terug naar de dagen waarin je hem gewoon op de commode kon leggen en aan kon kleden. Nu wil hij misschien niet, of vindt dat de sokken die jij uitgekozen hebt niet de juiste zijn. Alles lijkt langer te duren, nu je kind zelf overal wat van vindt. Een positieve noot: dit gedrag is een positief teken. Het betekent dat je baby behoefte heeft aan een beetje onafhankelijkheid. Hij is iemand anders dan mama, en is het niet meer altijd met je eens. Soms werkt het om je baby een keuze te geven. Is het etenstijd, laat je kind zelf kiezen: banaan of appel. Hij mag aanwijzen wat hij wil. Zo heeft hij het gevoel dat hij ook wat in de melk te brokkelen heeft.

Samen spelen

Maak een eigen binnenspeeltuin voor je baby. Span een laken tussen twee stoelen, alsof het een tentje is. Leg het boxkleed op de grond, met wat kussens waar hij overheen kan klauteren. Vouw een doos open en leg hem neer als een soort tunnel. Wedden dat hij er doorheen kruipt? Als jij ook op de grond gaat liggen, meedoet en hem aanmoedigt, is het feestje compleet.

24babythebumpbounty.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 12
Sluiten