Ontwikkeling van je baby: maand 11

Het karakter van je kind wordt steeds duidelijker. En dat betekent ook dat z’n eigen willetje steeds meer naar voren komt. Je baby vindt niet alles meer leuk. Soms best vermoeiend, aan de andere kant: hij krijgt ook steeds meer zijn eigen gevoel voor humor. Je lacht je suf!

De ene baby van tien maanden is de andere niet en dat merk je dus echt op deze leeftijd. Ze vinden andere dingen grappig, andere dingen fijn, reageren anders op situaties en hebben andere interesses. Sommige baby’s geven iedereen een brede glimlach, terwijl anderen liever vooral bij papa en mama zijn. Heeft je kind geen zin om in de autostoel te gaan zitten of naar de opvang te gaan? Dan laat hij je dat nu weten ook!

Geheugen

Toen hij net geboren was, was iedere dag een verrassing voor hem. Inmiddels herkent hij patronen in een dag. Opstaan, aankleden, eten en zo verder. Hij herkent niet alleen meer de gezichten van mama en papa, maar ook van zijn opa en oma, juffen op het kinderdagverblijf of buren. Loop je altijd dezelfde route naar het park? Dan weet hij na een paar afslagen al waar jullie naartoe gaan.

Begrip

Je baby begrijpt je. Fijn, hè? Niet alles natuurlijk. Maar als jij naar de deur loopt en zwaait, snapt hij dat je weggaat. Wanneer je zegt dat je hem even in de box zet, snapt hij wat de bedoeling is. Sommige kinderen begrijpen zelfs hele simpele instructies al, zoals: ‘Gooi de bal maar naar mama toe.’

Mama?

Het eerste woordje zegt een baby meestal rond 10 á 11 maanden. Vaak is dat papa of mama, of misschien de naam van een broertje of zusje. Denk niet dat na dat eerste woordje, veel andere woorden snel zullen volgen. Het kan best dat het maandenlang bij dat ene woordje en wat gebrabbel blijft.

Samen spelen

Misschien lees je al vanaf het begin boekjes met je baby. Op deze leeftijd gaan ze die prentenboekjes met andere ogen zien. Ze kunnen langer naar de tekeningen kijken en vormen onderscheiden en herkennen. Kies niet voor boekjes waarin teveel te zien is, dan weet je baby al snel niet meer waar te kijken en haakt af. Liever één plaatje per bladzijde. Dit is een mooie leeftijd om je kind in te schrijven bij de bibliotheek. Oneindig veel boekjes daar, en vaak is het voor kinderen nog gratis ook.

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 11
Sluiten