Ontwikkeling van je baby: maand 10

Als je baby al zou kunnen praten, zou zijn favoriete woord nu zijn: ‘Mijn!’ Delen is op deze leeftijd niet een van zijn favoriete dingen om te doen. Zijn speeltjes houdt hij het liefst dichtbij zich. Ook kan hij jaloers worden wanneer papa of mama met een ander kindje speelt. Dat zal hij je duidelijk maken ook, door heel hard te huilen.

Het draait op deze leeftijd bij je kind kortom om: me, myself and I. En de omgeving niet te vergeten, want je kind is de hele dag aan het ontdekken. Stilzitten is er nauwelijks meer bij. Kruipen, staan of zelfs de eerste stapjes zetten, dat is pas leuk.

Proberen te lopen

De meeste baby’s willen niets liever dan bewegen. Kruipen is echt niet meer genoeg. Staan, langs de tafel lopen. Na al dat oefenen weer gaan zitten, is het nog het lastigste. Je baby heeft nog niet genoeg controle over zijn spieren om zichzelf langzaam te laten zakken. Dus hoor je iedere keer wanneer hij gaat zitten een harde boem. Gelukkig dempt die luier een beetje.

Praten

Het lijkt er misschien op dat je kind maar wat brabbelt. Maar kinderpsychologen zijn ervan overtuigd dat baby’s op deze leeftijd al proberen te communiceren met je. De boodschap is meestal heel basaal. Gewoon dat ze blij zijn, of juist helemaal niet. Blijf reageren op zijn spraak, ook wanneer je er niets van begrijpt (wat nog bijna altijd zo zal zijn).

Lachen!

Sommige dingen vindt hij hilarisch, andere dingen leveren niet eens een mager glimlachje op. Je baby ontwikkelt zijn eigen, unieke gevoel voor humor. Sommige kinderen vinden alles wat verder weggaat en daarna weer dichterbij komt, om te lachen. Andere kinderen zijn kietel-types of verzot op gekke stemmetjes en gezichten. Als je oplet, heb je snel door wat hij wel en niet grappig vindt.

Samen spelen

Hoofd, schouders, knieen, teen. Je baby kan nog niet aanwijzen wat jij zingt, maar hij kijkt wel graag naar jou terwijl jij het doet. De volgorde van een kinderliedje kunnen hij op deze leeftijd goed volgen. Hij herkent de zinnen die elkaar opvolgen, en merkt het meteen wanneer je het liedje opeens anders zingt.

24babythebumpbounty.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 10
Sluiten