Ontwikkeling van je baby: maand 1

Je baby is net geboren. Veel meer dan drinken, slapen, poepen, plassen en huilen, kan hij of zij nog niet. Maar dat gaat in de eerste maand snel veranderen.

Je baby herkent je al aan je stem. In de buik heeft ‘ie je tenslotte al heel vaak gehoord. Nu de baby geboren is en aan je kan ruiken, gaat hij ook je geur herkennen. En als je je gezicht dichtbij dat van hem brengt, kan hij je ook al goed zien.

Glimlach

Echt reageren kan je baby nog niet. Het lijkt misschien alsof hij lacht, maar dat is niet meer dan een reflex van zijn spieren. Een echte glimlach, als reactie op een spelletje of grapje dat je met hem uithaalt, kan hij vanaf ongeveer vier weken laten zien als hij van dichtbij scherper kan zien.

Communiceren

Huilen is eigenlijk de enige manier die je baby heeft om jou iets duidelijk te maken. Al is dat soms geen feest voor jou als moeder. Het blijft de komende weken wel zo, helaas. De vraag blijft: wat wil je kind nu precies? Langzamerhand leer je de verschillende huiltjes van je baby beter begrijpen. Wat daarbij helpt is de methode van Dunstan, die 5 verschillende klanken in het huilen van een pasgeboren kind onderscheidt en daar een betekenis aan koppelt. Je zult zien dat als je erop gaat letten, je de geluidjes vanzelf gaat herkennen. Het gaat om deze 5 klanken:

1. Owh

Ik ben moe. Dit huiltje klinkt een beetje als een gaap en geeft aan dat het tijd is om je baby te laten slapen.

2. Eair

Last van gas. Vaak een teken dat een scheetje je baby dwars zit. Hij kijkt er waarschijnlijk ook moeilijk bij. Til hem op en wrijf zachtjes, met de klok mee, over zijn buikje.

3. Nèh

Honger. Dit lijkt een beetje op het geluid van een smakkende baby en betekent, inderdaad, dat hij wil drinken.

4. Eh

Boertje! Er zit wat lucht dwars. Leg je baby tegen je borst en klop zachtjes op zijn rug. Burp, en de klachten zijn weg.

5. Heh

Ik ben niet blij. Er is iets wat je baby niet fijn vindt. Vaak een vieze luier, maar het kan ook iets anders zijn. Te koud misschien, of te warm. Of hij ligt in een houding die hij niet prettig vindt.

Buikliggen

Je baby slaapt nu zo’n 16 uur per dag. De meeste baby’s liggen het liefst op hun rug. Al is je kind nog klein, je kunt voorzichtig proberen hem eens op zijn buik te leggen. Wel altijd onder toezicht en als je kind wakker is, want je baby is nog te klein om op z’n buikje te laten slapen. Dit kan, zeker de eerste keren, best inspannend zijn voor je baby. Dus doe het niet te lang. Begin met een paar seconden en bouw het binnen een paar weken op naar een minuut of vijf. Kijk daarbij goed naar je kind. Wat kan hij al aan?

Samen spelen

Je baby is nog te klein om echt samen te spelen. Wel wordt hij heel blij van alles dat met geluid te maken heeft. In deze eerste vier weken leert je baby verschillende toonhoogtes en ritmes herkennen. Hij vindt het dan ook geweldig als je voor hem zingt. Hoog, laag, snel, langzaam. Je zult zien dat hij je geboeid aan blijft kijken. Ook als je niet op het niveau Adele zingt. Je baby vindt alles wat je doet ge-wel-dig!

24babybounty.comthebump

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je baby: maand 1
Sluiten