De mama 20 apr 2018 Soraya Vogelaar

10x dingen die luiers verschonen gemakkelijker maken

Baby’s zijn een bonk energie en erg beweeglijk. Dit lijkt vooral extra te gelden op het moment dat het tijd is om de luier te verschonen. Met deze dingen in het achterhoofd, wordt luiers verschonen voortaan een fijnere ervaring.

1. Zie het als het moment om de band te versterken

De positie van jou en je baby tijdens het luier verschonen, is perfect om te ‘bonden’. Je gezicht is op de perfecte afstond voor oogcontact en communicatie. Wat ook heel fijn is, is dat dit moment meerdere keren per dag gebeurt. Het maakt niet uit hoe druk je het hebt, dit speciale momentje tussen jullie is er altijd.

2. Zie het als een kans om nog meer te leren over je baby

Dit is ook het perfecte moment om nog meer te leren over de geluidjes die je baby maakt. Zo leer je nog beter wat hij of zij wel of juist niet prettig vindt. Je krijgt meer door hoe dat kleine lichaam werkt. Je leert wat kietelt bij je baby en wat er voor kippenvel zorgt. Terwijl je de luiers verschoont krijg je meer inzicht in het lichaam van je baby. En heb je het meteen door als je kindje ergens huiduitslag heeft of een wondje.

3. Ontwikkel een gevoel van vertrouwen

Luiers verschonen zorgt voor een vast ritme. Niet alleen bij jou, maar ook bij je baby. Het is een vast ritueel dat elke dag terugkomt, zelfs als een dag hectisch verloopt. Jouw liefdevolle aanraking zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geliefd voelt.

LEES OOK: Echt waar: vaders zijn beter bestand tegen poepluiers dan moeders

4. Het is een leermoment voor je baby

Jouw kindje kan nu perfect even haar benen strekken zonder de luier aan. Zo worden de motorische vaardigheden ook weer geoefend. Daarnaast kan de kleine zich geheel concentreren op jouw stem. Dit kan weer bevordelijk zijn voor het eerste woordje. Babbel dus gerust tegen je kindje.

5. Begrijp wat je baby voelt

Luieruitslag of een luier die niet lekker zit door een verkeerde maat, kunnen ervoor zorgen dat je baby luiers verschonen niet prettig vindt. Check dus even of dit het geval is als je baby vaak huilerig is of lastig doet bij het verschonen. Voor sommige baby’s maakt het totaal niet uit of hun luier verschoont wordt: ze leven helemaal in hun eigen vrolijke wereldje.

6. Haal even diep adem

Al is het beter om dit met een luier vol poepluchtjes iets minder letterlijk te nemen. 😉 Een luier verschonen kan op den duur steeds meer gaan voelen als een klusje. Haal even diep adem, zie het als een fijn momentje quality time met je baby en ga ervoor! Merk je dat je er telkens toch tegen opziet? Kijk dan of jij en je partner het iets vaker kunnen onderling kunnen afwisselen.

LEES OOK: Dit gebeurt er als je je handen niet wast na het verschonen van je baby’s luier

7. Geniet ervan

Genieten? Het is misschien maar lastig voor te stellen als je moet dealen met een mega spuitluier. Maar bedenk je ook maar zo: voordat je het weet is je kindje de luierfase ook weer ontgroeid. Maak je baby aan het lachen door een beetje te kietelen. Of vermaak je baby door tussendoor kiekeboe te spelen.

8. Maak gebruik van afleiding

Geef je baby zijn of haar favoriete speelgoed voor wat afleiding. Zo kun jij in alle rust de luier verschonen.

9. Probeer rechtop de luier te verschonen

Dit vergt even wat van je flexibiliteit. Als je baby’s luier alleen nat is van het plassen, kun je ook de luier verschonen terwijl hij of zij staat. Doe de luier aan net zoals je bij een broekje zou doen. Let erop dat je je baby hierbij wel goed ondersteunt.

Motherly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10x dingen die luiers verschonen gemakkelijker maken
Sluiten