De mama 6 dec 2017 Sterre Touw

Lotusgeboorte: de trend waar social media op het moment door ontploft

Of je nu in een badkuip in je achtertuin wil bevallen of gewoon thuis in bed, weinig is meer vreemd of gek. We kunnen tegenwoordig op steeds meer plekken veilig bevallen. Toch lijkt social media te ontploffen als het gaat om deze ‘nieuwe’ trend: de lotusgeboorte.

Als je er nog nooit van hebt gehoord: bij een lotus-geboorte wordt de navelstreng niet meteen afgeknipt. De baby blijft vastzitten aan de hele placenta totdat de navelstreng vanzelf is opgedroogd en loslaat. Dit proces kan van drie tot tien dagen duren. Je zal dus zowel de baby als de placenta met je mee moeten dragen als je ergens heen gaat.

LEES OOK: Waarom het eten van placenta pillen gevaarlijker is dan we denken

Respectvol

Het is op zijn minst even wennen dat je deze dagen in feite een rottend orgaan met je meeneemt. Toch vinden voorstanders van de lotusgeboorte dat dit een natuurlijke en respectvolle manier is om met de nageboorte om te gaan. De oprichters van de website LotusBirth.net vertellen: “Een lotus-geboorte verlengt de geboortetijd en maakt de baby, de moeder, de vader en alle andere gezinsleden bewust van hoe de natuur werkt.”

#ipuwhenua by @soultribeink #handmadelovemade #lotusbirth

A post shared by Ginkgo Philippa (@blue_storm) on

Een beetje onhandig misschien

Nouja, dat klinkt op zich best logisch en prima, maar waarom zou je dan in huis rond moeten lopen met je baby en daar aan vast nog eens de placenta om je daar bewust van te zijn? Je hebt aan twee handen al niet eens genoeg met een pasgeboren baby in huis. Het geven van de eerste borstvoeding zal ook niet makkelijk gaan, laat staan een rondje door het park met je kleintje…

#lotusbirth #sacred #baby #unassistedbirth #grattitude #placenta #umbilicalcord #hiddenchakra #lotusbaby #ancient #love #babyboy

A post shared by Ishtara Araminta (@shakti__mama) on

Lotusgeboorte: gezond of niet?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de vraag of de lotus-geboorte uit gezondheidsperspectief ook enig voordeel met zich mee brengt. Wendy Wisner van ScaryMommy sprak met Sylvia Romm, een kinderarts in New York. Deze arts liet haar weten: “Ik denk niet dat er enig bewijs is waaruit blijkt dat een lotus-geboorte goed is. Het is een kwestie van waar je je goed bij voelt.” Dokter Romm maakt zich wel zorgen over het feit dat er infecties kunnen ontstaan als de placenta uiteenvalt. Daarom is ze er zelf geen voorstander van.

Het blijkt trouwens dat het wél voordelen heeft als je enkele minuten wacht met het doorknippen van de navelstreng. Er is dan tijd om al het bloed van de placenta over te laten brengen naar de baby. Wat lotus-geboorten betreft hangt het toch echt af van wat je zélf een mooie en juiste geboorte en kraamtijd lijkt.

LEES OOK: Say what?! Deze geboortefoto wordt verguisd omdat de placenta te zien is

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Lotusgeboorte: de trend waar social media op het moment door ontploft
Sluiten