Ellis: ‘Ik snap nu hoe dat voelt, de liefde voor je eigen kind’

Ik had er wel van gehoord. En ook wel over gelezen. Verhalen over de liefde die je voelt voor je kind. Maar ik had het nog niet ervaren. Dus wist ik veel hoe dat gevoel zou zijn. Al kon ik me daar wel iets bij voorstellen. Want het gevoel van iemand te houden, dat ken ik wel. Ik hou van mijn man. Mijn ouders en broers. En veel meer mensen hebben een speciaal plekje in mijn hart. Maar echt weten deed ik dat natuurlijk niet. Dat gevoel kreeg ik pas na de geboorte van mijn kinderen.

De ervaring en het gevoel dat je hart bijna uit elkaar kan knappen van houden van. Wat een overweldigend gevoel van liefde. De meest eerlijke vorm van liefde.  Waarvan je weet dat deze nooit meer weg zal gaan. Een liefde die zo warm voelt. Allesoverheersend is. Soms bijna pijn doet. De liefde die wil vasthouden en grijpen. De tijd wil stoppen en loslaten moeilijk vindt. Die wil beschermen en verzorgen. Die wil geven. In knuffels en kusjes. In een aai over het hoofd, of een blik die genoeg zegt.

Liefde

Die liefde die me na een dag werken weer energie geeft als ik bij thuiskomst hoor; ‘mama is er weer’. Die me soms laat huilen, gewoon, door naar ze te kijken. Als ze aan het spelen zijn. Of vol concentratie een tekening maken. Bij de eerste momenten, het eerste lachje, hapje en stapje. Zoveel liefde die je zo trots laat zijn. En zo belachelijk gelukkig. Gewoon omdat ze er zijn. En dat ditzelfde houden van je soms zo angstig en onzeker kan maken. Maar je ook juist angsten laat overwinnen. Die je handelingen laat verrichten en stappen laat nemen die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden. Alleen omdat je wilt dat alles goed is met je kind. Dat je kind blij is en gelukkig.

LEES OOK: Ellis: ‘Ik doe maar wat als moeder’

Nu snap ik het

Ik snap nu wat de verhalen vertellen over hoe die liefde voelt. De liefde voor je kind. Ik kan het nu ook zeggen en schrijven. Ik weet het nu ook. En misschien leest iemand zonder kinderen dit verhaal en zegt later als ze zelf moeder is:  ‘Ja, nu snap ik ook, wat die schrijfster bedoelde’.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ellis: ‘Ik snap nu hoe dat voelt, de liefde voor je eigen kind’
Sluiten