Column: Op welke manier ben jij lief voor jezelf?

Elke nieuwe moeder zal het beamen; het ouderschap komt met ups en downs. Of je nou een voorbeeldig kind hebt of een wat arbeidsintensiever exemplaar, er zijn altijd momenten dat je even een baalmoment hebt.

En of zo’n baalmoment nou betekent ‘Dit is de vijfde nacht dat ik minder dan drie uur heb geslapen’ of ‘Hij doet nu in plaats van zeventien minuten, ruim twintig minuten over zijn fles’, dat maakt niet uit. Elk baalmoment mag er zijn, van een chagrijnige bui tot een postnatale depressie. Soms loop je gewoon even over.

En dan komt het advies

En met elk baal- of stressmomentje komt advies. Goede raad van vriendinnen, familie en collega’s. ‘Denk aan jezelf’. ‘Neem ook eens wat tijd voor jezelf’. ‘Leg de lat niet te hoog’. ‘Gewoon goed, is ook goed, het hoeft niet perfect’. ‘Ben eens wat liever voor jezelf.’

En dat laatste zette me aan het denken. Ik ben heel lief voor mezelf. Ik trakteer mezelf op een nieuwe outfit als ik die nodig heb, of als ik daar gewoon zin in heb. Ik boek een veel te dure maar oh zo vette vakantie, ik koop na een baaldag dan toch maar die ene gadget die al zo lang op mijn verlanglijstje staat. Dat is toch best lief? Voor mezelf? Ik gun mezelf leuke, mooie dingen.

De lat ligt te hoog

Maar terwijl ik me dat bedacht, en mezelf al schouderkloppend geruststelde, zag ik ook wel in dat dat waarschijnlijk niet is wat al die lieve mensen om me heen bedoelen.

Ze hebben het over een lat die te hoog ligt. Een druk die ik mezelf opleg. En toen kwam het tot me. Ik zag het licht: Er zijn natuurlijk verschillende manieren om ‘voor jezelf te zorgen’. En je bent natuurlijk gewend om op een bepaalde manier lief voor jezelf te zijn. Maar is dat wel de juiste manier? Haal jij daarmee wel je beste ik uit jezelf naar boven?

De drie mogelijkheiden

Ik ben geen wetenschappelijk onderzoeker en ik heb geen mindfulnesscursus gedaan. Officieel gezien zou je kunnen zeggen dat ik er totaal geen verstand van heb. Maar dit is zo’n beetje globaal hoe ik het zie. Er zijn drie ‘lief zijn voor jezelf’-categorieën:

Materieel

Wat is een verwenmomentje voor jou? Een nieuwe winterjas, accessoires voor je hobby of nieuwe mascara? Dan ben jij lief voor jezelf door geld uit te geven. (In deze filosofie valt uiterlijkheden oplappen, zoals je nagels laten doen, naar de kapper gaan of een zonnebankje nemen onder de categorie ‘materieel’.)

Fysiek

Geef je jezelf een oppepper door een keer om negen uur onder de wol te kruipen, een gezonde smoothie te maken of een extra lesje op de sportschool mee te pakken, dan ben je lief voor je lijf.

Mentaal

Betekent lief zijn voor jezelf voor jou quality time met vriendinnen of je lief, een avondje naar de sauna of een dik kruis in je anders overvolle weekend? Dan ben jij lief voor jezelf door jezelf tijd te geven. Rust. Mentale cadeautjes.

De do’s en don’ts

En natuurlijk zijn er allerlei cross-overactiviteiten. Yoga is goed voor je lijf en je hebt even me-time, geld uitgeven voor een hobby komt ook je innerlijke ik (blergh) ten goede. En quality time met je lover tussen de lakens is dan weer goed voor je lijf.

LEES OOK: Moeder: ‘Raak mijn baby alsjeblieft niet aan zonder mijn toestemming’

En daarmee zijn er ook meteen dikke vette anti’s die de boel een beetje tegenwerken. De verhulde goeddoeners. De wolven in schaapskleren; je denkt dat je goed bezig bent voor jezelf, maar het tegendeel is waar. Je gunt jezelf rust en gaat een avondje bankhangen; Netflixen met je bff’s Ben&Jerry. Dat kan een keer best heel goed voor je zijn. Maar als je het juist nodig hebt om actief te zijn, frisse lucht in te ademen en gezond te eten, dan is dat niet de manier om lief voor jezelf te zijn.

Er is niet maar één manier

Of je gaat voor de 3e keer die week naar de sportschool want je moet en zal dat babyvet kwijtraken, terwijl je lijf eigenlijk rust nodig heeft om te herstellen van al dat sporten de rest van de week, en, eens even denken… oh ja, de uitputtingsslag die De Bevallingsmarathon heet. Misschien moet je dan juist eens een avondje couch patato’en.

Ik wil maar zeggen: er is denk ik niet maar een goede manier om lief te zijn voor jezelf. Iedereen is anders en heeft andere behoeftes. En die behoeftes veranderen ook, naarmate je leven verandert.

Maar zoals ik al zei; wie ben ik? Voor mij helpt het om hier af en toe bij stil te staan; ben ik wel op de juiste manier lief voor mezelf? Wie weet helpt het je. En nu ga ik weer Netflixen,  shoppen naar het bos. Toedeloe!

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Reageer op artikel:
Column: Op welke manier ben jij lief voor jezelf?
Sluiten