Column 26 sep 2018 Sherita Jager

Sherita: “We leren hoe we moeder moeten zijn, elke dag opnieuw”

Ik kijk naar mijn keuken. Waar de vloer normaal bezaaid is met god mag weten wat, zie ik nu een smetteloze vloer. Mijn was ruikt voor het eerst in tijden heerlijk. Mijn afwas is gedaan en alles is netjes opgeruimd. Mijn moeder was deze maand bij ons op bezoek om voor Victoria te zorgen. Ik bewonder haar orde, zij mijn vlugheid die ze na jaren is verleerd.

Mijn moeder heeft mijn twee zussen en mij met veel liefde, discipline en kennis opgevoed. Zonder Google. Ze hield ons en het huishouden op de rit en bleef de eerste jaren thuis, terwijl mijn vader voor de kost zorgde. Nadat ze weer begon met werken, bleef het opvoeden doorgaan. Van kinderen veranderen wij in pubers en jongvolwassenen, en nu wij allemaal groot en zelfstandig zijn, is er een eerste kleinkind waar ze helemaal gek van is.

Sherita: “Ik ben geen babymoeder en het eerste jaar vond ik dan ook helemaal niks”

Leren moeder te zijn

Ik ben nieuwsgierig naar hoe mijn moeder het deed, en vraag haar er dan ook af en toe naar. Ze heeft niet altijd een antwoord. Het ging gewoon, zegt ze vaak. Mijn moeder ging ooit naar de huishoudschool en hoewel ze daar leerde breien en haken, heeft ze nooit geleerd hoe ze een moeder moest zijn. Ze heeft het zichzelf moeten aanleren, net als alle moeders eigenlijk.

We leren hoe we moeder moeten zijn, elke dag opnieuw. Soms betekent dat een geordend huishouden hebben. De was netjes opvouwen, gezonde maaltijden op tafel zetten en regelmaat introduceren. Soms betekent dat vlug zijn. Weten wanneer het geduld van je kind op is, je binnen tien minuten klaarmaken voor de dag, of op tijd het potje bij de hand hebben. In een ideale situatie leer je van beide kanten iets.

Fouten en ervaring

Ik ben nu bijna 2 jaar moeder en leer nog elke dag. Soms leer ik van fouten, soms uit ervaring. Soms leer ik iets nieuws, soms vergeet ik even iets wat ik eigenlijk altijd wist. En soms vergeet ik bewust iets, zoals als een opgeruimd huis hebben, want spelen met mijn dochter is belangrijker.

Waarom denken we dat we het vanaf het eerste moment perfect moeten kunnen? Is er iets in de wereld dat vanaf dag één helemaal foutloos gaat? We leren autorijden, schrijven, praten en rekenen. We leren hoe we de metro moeten pakken, hoe onze telefoon werkt en wat we moeten doen met onze computers. We leren zindelijk te worden, onze emoties te kanaliseren, en beleefd te zijn. En we houden nooit op met leren.

Sherita: “Een 1,5 jarige aan de borst hebben terwijl ik in de pan roer, het kan”

Leren van je moeder

Ik leerde deze maand van mijn moeder dat een iPad voorschotelen aan je kind, zo af en toe niet erg is. Dat een schoon huis toch wel fijn is. Dat plannen wijzigen niet altijd vervelend is, en dat je altijd jong kunt blijven, hoe oud je ook bent. Ik leer dat ik mooi ben, dat ik sterk ben, en dat ik het goed doe. Ik weet het heus wel, maar het zo horen van je moeder is echt wel fijn.

Ik leerde ook dat bukken lastiger gaat worden, dat knieën pijn gaan doen en dat het zicht slechter wordt. Ik onthoud dit goed en geniet nu extra. Ik hoor wijsheden, die ik nu zelf herhaal tegen mijn dochter. Ik denk terug aan afgelopen maand, en knijp ik mezelf nogmaals in mijn handen. Wat een luxe om te kunnen leren van je moeder.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sherita: “We leren hoe we moeder moeten zijn, elke dag opnieuw”
Sluiten