Zwanger 26 okt 2018 Daphne de Groot

Last van stress tijdens je zwangerschap? Op deze 8 manieren pak je je rust

Dat stress verminderen tijdens je zwangerschap belangrijk is voor jou en de baby weten we inmiddels. Dus zit er niets anders op: we moeten leuke dingen doen! Deze tips helpen je een eindje op weg.

1. Ga er even tussenuit

Boek bijvoorbeeld een babymoon of ga voor een girls-uitje met je vriendinnen. Dit is misschien niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld omdat een flink deel van je budget opgaat aan de baby of omdat de bevalling al in zicht is. Maar er even tussenuit tijdens de zwangerschap voor een welverdiende change of scenery kan geen kwaad. Al is het maar een dagje doorbrengen in de tuin van een vriendin.

2. Lekker in bad

Of neem een warme douche. Ideaal als je geen spa in de buurt hebt of gewoon elke avond even een momentje van rust wilt. Geniet ervan met de fijnste badoliën en -kristallen, bijvoorbeeld met deze badset van de mama-lijn van Rituals (yum!). Goed voor je huid zonder een overdaad aan onnatuurlijk toevoegingen (niet onbelangrijk) en mét die heerlijke geur die zo kenmerkend is. Ben je iemand die over van alles en nog wat gaat nadenken in bad? Zet dan ook je favoriete muziek aan, zo verdwijnen die zorgen als sneeuw voor de zon.

3. Houd een wekelijks beautydagje

Dat je beauty-routine na de bevalling niet meer als een goed geoliede machine loopt, zit er dik in. Geef jezelf, nu het nog makkelijk kan, een wekelijkse beauty break, waarbij je je nagels doet (of laat doen) en je huid, buik en gezicht verzorgt. Maak hier een fijn, vast ritueeltje van en je voelt je binnen no time als herboren.

4. Shoppen voor jezelf!

Met al die leuke babykleertjes die je kunt kopen, vergeet je haast jezelf. Maar goed voor jezelf zorgen is ook belangrijk. En al helemaal als je gestrest bent. Maak dan ook tijd voor wat retail therapy. Voel je vooral niet schuldig als je een keer niet gaat voor praktische aankopen zoals zwangerschapskleding. Verwen jezelf met iets wat je vooral graag zelf wilt hebben. En oké, als je echt graag toch ook een beetje voor je baby shopt, check dan eens de Tiny Rituals-lijn. Deze heerlijke verzorgingsproducten zijn eigenlijk voor je baby, maar wat ruikt die bodylotion toch vre-se-lijk lekker. Vindt je baby vast niet erg toch, als je daar alvast een beetje van leent? 😉

LEES OOK: Nieuw onderzoek wijst uit: vrouwen kunnen beter met stress omgaan dan mannen

5. Ga sporten

Sporten is voor iedereen goed. Sterker nog: als zwangere vrouw heb je er helemaal baat bij. Tenzij jouw arts anders bepaald heeft, kan regelmatig sporten geen kwaad. Iedereen weet dat het geheim van een goede work-out een leuke gymbuddy is die gezellig met je meedoet. Maak er een uitdaging van samen met je partner.

6. Mediteer

Neem gewoon eens de tijd om rustig tot jezelf te komen. Ga in een positie zitten die voor jou comfortabel is en let op je ademhaling. Sta stil bij het kleintje in je buik en je leven dat zo aan het veranderen is. Er zijn veel verschillende meditaties die je kunt proberen. Maar het komt erop neer dat je eventjes stilstaat bij het hier en nu.

7. Houd een film- of seriemarathon

Ga voor een leuke comedy zoals Modern Family of Mister Bean. Door een serie of film te kijken die lekker op je lachspieren werkt, verdwijnt het gepieker naar de achtergrond.

LEES OOK: Onderzoek: bakken voor anderen is dé manier om te ontstressen (en anderen blij te maken)

8. Kook een uitgebreide maaltijd

Voor jezelf uiteraard. Nu lijkt zwoegen in de keuken wel het laatste waardoor je zult ontspannen. Maar het kan een perfecte manier zijn om even afleiding te hebben van de stressvolle zaken in je hoofd. Kies bijvoorbeeld je favoriete maaltijd uit of zoek online naar nieuwe recepten om jezelf uit te dagen. Als je extra veel maakt, kan je het invriezen voor de komende tijd. Als de baby er straks is, blijft er in het begin een stuk minder tijd over om te koken. Extra lekker dus als je dan terug kan vallen op je lekker klaargemaakte maaltijd.

Reageer op artikel:
Last van stress tijdens je zwangerschap? Op deze 8 manieren pak je je rust
Sluiten