De mama 8 nov 2018 Rachelle Abbas

Moeite met opstaan? Dan heb je misschien wel last van een herfstdip!

Moeite met opstaan, geen energie, last van vreetbuiten: oei, dan heb je misschien te maken met een herfstdip. Geen paniek, een half miljoen Nederlanders heeft last van deze herfstdip.

De herfstdip wordt veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht (vertel ons wat).

De herfstdip

Door het gebrek aan zonlicht is het natuurlijk al gauw donker. In het donker maakt je lichaam melatonine aan, wat ook wel het ‘slaaphormoon’ wordt genoemd. Bij daglicht wordt cortisol aangemaakt, een hormoon wat ervoor zorgt dat je alert bent. Een balans tussen deze hormonen is belangrijk. Een gebrek aan zonlicht kan ook nog zorgen voor een tekort aan vitamine D in je lichaam, daardoor kun je je wat down voelen. Dat kan ook de reden zijn waarom je ziek wordt: vitamine D speelt ook een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Zo overleef je als moeder de griep: 8 tips

Zo kom je de herfstdip door

Licht is belangrijk, ga dus veel naar buiten, maar voldoende licht binnen is ook belangrijk. Houdt een regelmaat aan qua bedtijden en sta ‘s ochtends ook op tijd op, snoozen werkt niet bevorderend. Ach, en voor we het weten is het zo weer lente! 😉

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeite met opstaan? Dan heb je misschien wel last van een herfstdip!
Sluiten