Goed nieuws: drink je koffie, dan leef je (volgens dit Spaanse onderzoek) langer

Nieuws waar wij slapeloze mama’s heel erg blij van worden: je dagelijkse bakkie(s) treur geven je niet alleen een boost cafeïne, maar zorgen er ook voor dat je een paar jaar langer leeft. Ja, echt. Volgens onderzoek dan.

In een Spaans onderzoek werden zo’n 20.000 mensen van 37 jaar voor 10 jaar lang gevolgd. De onderzoekers keken naar het verband tussen het aantal koppen koffie wat de participanten per dag dronken, en hun gezondheidsrisico.

‘Uit ons onderzoek is gebleken dat vier koppen koffie per dag een onderdeel kan zijn van een gezond dieet voor gezonde mensen,’ vertelt onderzoeker Dr. Adela Navarro, een hartspecialist in een Spaans ziekenhuis. Ja, je leest het goed. VIER KOPPEN KOFFIE PER DAG. Asjemenou, we hoeven ons nooit meer schuldig te voelen als we het koffiezetapparaat weer aanzetten.

Op naar Spanje

Maar voordat je jezelf al extreem oud rekent, wacht even. Het onderzoek is alleen afgenomen bij mensen uit Spaanse omstreken. ‘Koffie is één van de meest gedronken drankjes ter wereld. Eerdere studies suggereerden dat het drinken van koffie geassocieerd zou kunnen worden met eerder sterven, maar dit is nog nooit in Mediterraanse landen getest,’ vertelt Adela Navarro.

LEES OOK: Dít moet je weten over koffie drinken in het eerste trimester

Vier koppen koffie per dag

Toen het onderzoek begon, moesten de deelnemers een volledige survey over hun gezondheid invullen. Er werd ook gekeken naar leeftijd, woonplaats en geslacht. Er werd intensief contact gehouden met de deelnemers en in sommige gevallen met hun familie. Want minder leuk nieuws: aan het eind van het onderzoek (10 jaar later), waren 337 deelnemers overleden. De deelnemers die minstens vier koppen koffie per dag dronken, hadden 64% minder kans om te overlijden dan de mensen die géén koffie dronken.

Rond de 45 jaar? Lucky you!

Toen de resultaten binnen kwamen, viel het op dat in een bepaalde leeftijdscategorie de voordelige gezondheidseigenschappen het beste tot zijn recht kwamen. Navarro zei: ‘We vonden een link tussen het drinken van koffie en het risico om te overlijden, met name in de leeftijdscategorie van 45 jaar en ouder.’

Dus, tik je de 45 aan en ben je dol op koffie? Wij zouden het wel weten. Tijd om te investeren in een nieuw koffiezetapparaat.

Vier koppen koffie per dag klinkt veel. Het is het overlevingsdrankje van veel moeders, maar hoeveel koffie is te veel?

webmd

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: drink je koffie, dan leef je (volgens dit Spaanse onderzoek) langer
Sluiten