Ja, je krijgt écht een lagere stem na je eerste bevalling (en dit is waarom)

Bij jezelf valt het je misschien niet zo op, maar misschien heb je weleens gedacht dat je beste vriendin of je zus ineens een wat lagere stem had nadat ze een kind kreeg. Nou, dat heb je je niet alleen ingebeeld, wijst onderzoek nu uit.

Een pianotoets lager

De onderzoekers, van de Engelse University of Sussex, vroegen zich af waarom vrouwelijke zangeressen wordt aangeraden om niet op te treden in de maanden na hun eerste bevalling. Dat heeft vast niet zomaar te maken met hun welverdiende zwangerschapsverlof, dachten ze – en dat klopt dus ook.

LEES OOK: Onderzoek: Jouw boosheid heeft meer invloed op de baby dan je denkt

Ze deden een studie onder twintig moeders voor, tijdens en na hun eerste zwangerschap. De resultaten vergeleken ze met stemgeluiden van twintig vrouwen van dezelfde leeftijd zonder kinderen.

Wat bleek? Nadat je je eerste baby krijgt, is je stem meer dan een halve toon lager. Voor de muzikanten onder ons: dat is te vergelijken met één toets op de piano. En dat niet alleen, je gaat ook een beetje meer monotoon praten.

Meer autoriteit met een lagere stem

De onderzoekers denken dat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat we ineens meer autoriteit willen laten zien. We zijn niet meer dat vrolijke zingende alles-komt-wel-goed-meisje; we zijn nu een vrouw met een baby, dus dat is véél serieuze verantwoordelijkheid. Omdat een lagere stem vaak wordt geassocieerd met volwassenere en dominante mensen, passen we ons stemgeluid daarom misschien onbewust aan.

LEES OOK: Dit is de reden dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen

Een iets saaiere reden zou kunnen zijn dat het te maken heeft met je hormonen, die natuurlijk flink in beweging zijn tijdens je zwangerschap en ook nog daarna. We weten bijvoorbeeld al dat ook onze maandelijkse menstruatiecyclus effect heeft op de stem (hoger rond de eisprong, lager na de menopauze). Dit fenomeen valt dus een beetje in datzelfde straatje.

Een beetje onduidelijk dus nog, maar grappig is het wel. O, en een bijkomend voordeel: je kunt éindelijk een keer goed meezingen met al die nummers van mannelijke artiesten. Wel alleen in de eerste twaalf maanden na de bevalling, want daarna wordt je stemgeluid weer gewoon zoals je gewend bent.

The Telegraph

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ja, je krijgt écht een lagere stem na je eerste bevalling (en dit is waarom)
Sluiten