Zwanger 21 feb 2019 Sterre Touw

Lachgas tegen de pijn bij het bevallen: het is een ding!

Dat bevallen een flinke klus met veel pijn is, weten we nu wel. We zoeken met man en macht naar manieren op de pijn te bestrijden tijdens je bevalling. De ruggenprik is bekend, maar wellicht kan ook lachgas je verlichting bieden. Het is een vrij nieuwe vorm van pijnverlichting, maar voor veel vrouwen die via de natuurlijke weg bevallen het proberen waard.

In Amerika – hoe kan het ook anders – is het gebruik van lachgas tijdens de bevalling populair. In Nederland wordt het fenomeen nu steeds bekender.Je struikelt steeds vaker op straat over die zilveren lachgas-patronen, maar wie had gedacht dat het je kan helpen tijdens je bevalling? Het is pijnloos voor zowel jezelf als voor je baby.  Meestal gebeurt dit alleen bij thuisbevallingen, maar steeds meer ziekenhuizen geven lachgas toch een kans.

Lachgas: hoe werkt dat nou?

Lachgas is onder veel jongeren erg bekend. Je ademt een mengsel van stikstofoxide en zuurstof in uit een ballon en dat maakt je high. Terwijl jongeren dit vooral op feestjes doen, kun jij dit gek genoeg ook tijdens je bevalling eens proberen. Al doe je het dan wel een tikkeltje anders natuurlijk. Er is namelijk een speciaal mondstukje voor dat je kan gebruiken. Na ongeveer 30 seconden gaat het werken en wordt de pijn minder. Je blijft volledig bij bewustzijn, maar wordt een beetje high, waardoor je niet meer zo bezig bent met de pijn.

High

Het is natuurlijk niet zo dat je nu gaat gieren van het lachen met dit handige trucje. Je laat de controle even los en je ontspant je, omdat het gas op je lachspieren werkt. Binnen een minuut neemt de pijn af, want het heeft een stimulerend effect op het aanmaken van endorfine, waardoor je heel even van die scherpe pijnen af bent. Daarmee kan je je weeën een stuk beter opvangen. Je bent minder angstig en daardoor minder krampachtig. Dat helpt enorm tegen de pijn. Tijdens het persen moet je er even mee stoppen, omdat je je moet concentreren en je dan teveel lachgas uitademt in de ruimte waarin je bent. Je wil natuurlijk niet dat de verloskundige straks ook helemaal high naast je bed staat.

Nadelen

Ondanks dat het verlichting kan bieden, kun je te maken krijgen met de bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, duizeligheid en een uitgelaten stemming. Voor vrouwen met een te laag vitamine B12 gehalte mogen het is het niet mogelijk om lachgas te gebruiken, omdat het nadelig kan zijn voor de vitamine B12- en foliumzuurstofwisseling. Het klinkt in ieder geval stukken beter dan zo’n nare ruggenprik, dus lachgas overwegen als pijnbestrijding kan nooit kwaad!

Meer weten over de bevalling?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Lachgas tegen de pijn bij het bevallen: het is een ding!
Sluiten