De baby 26 mei 2018 Marleen Staal

Lachen baby’s altijd naar jou? Je wordt keihard gemanipuleerd!

Dacht jij even een babyfluisteraar te zijn met al die lachende baby’s om je heen? Dan heb je het mis. Dat baby’s je hun allerliefste glimlach schenken, doen ze niet omdat jij zulke mooie blauwe ogen hebt. Nee, ze manipuleren de boel! Maar wel met een lieve reden.

Baby’s zijn fantastische kleine bazen. Ze lijken heel zacht en onschuldig met hun bolle wangetjes, helemaal als die mondhoekjes omhoog krullen, maar ondertussen zijn ze slimmer dan je denkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s heel bewust lachen naar hun ouders.

LEES OOK: De eerste lach van je baby: wanneer kun je die verwachten?

#goals

Bewust? Hoewel jouw kleintje pas rond de 9 maanden écht blijheid ervaart van het lachen, hebben de allereerste lachjes ook zeker een betekenis. Het is lang niet altijd kopieergedrag van jou. De University of California in San Diego onderzocht baby’s van 4 tot 17 weken oud en ontdekte dat baby’s lachen om hun verzorgers te laten lachen. Hoe lief!

“Bij 4 maanden zoeken baby’s interactie met hun moeders (en vaders) met een specifiek doel. Baby’s willen dat de mensen naar wie ze lachen zoveel mogelijk teruglachen”, aldus de onderzoekers. Baby’s krijgen dit nog voor elkaar ook.

Kijk maar eens naar jezelf hoe breed die grijns wordt als een baby naar je lacht. Precies dat is wat baby’s willen. Baby’s zorgen ervoor dat jouw lach zo lang mogelijk duurt, door de wachttijd tussen hun eigen lachjes goed te timen. Jep, dat kunnen ze. Deze mini masterminds weten dat als ze stoppen met lachen, hun verzorger ook stopt. Maar als ze hun lachjes slim verdelen, zal hun moeder of vader ook langer en vaker lachen.

LEES OOK: 14x geestige babyfoto’s die je tranen van het lachen bezorgen

Sharing is caring

Knap staaltje vaardigheden ontwikkelen of niet? Onze lachende gezichten leert de baby emoties te begrijpen die achter de lach schuilgaan. “Ik denk dat baby’s leren wat vreugde betekent, door dit te delen met iemand anders”, legt uit Daniel Messinger, professor aan de University of Miami uit.

Goed, wanneer je kindje de 9 maanden heeft bereikt en begrijpt wat ‘blij zijn’ inhoudt, kan er achter zijn lach een nog veel diepere betekenis liggen. Als jouw kleine bijvoorbeeld een beer knuffelt en lacht en vervolgens jou of je partner aankijkt, dan doet jouw baby aan zogehete ‘anticipatory smiling’.

En dat is heel knap als je kindje dit doet. Het betekent dat de baby niet alleen blij is over zijn beer, maar deze blijheid ook wel delen met jou of de mensen om hem heen. Een cognitieve stap die heel uniek is: een emotie delen met iemand anders over iets. Een ander onderzoek beweert weer dat dit een positief teken is dat jouw kind een heel sociaal mensje zal worden.

Dus, veel blijf lachen vandaag!

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Lachen baby’s altijd naar jou? Je wordt keihard gemanipuleerd!
Sluiten