Een kunstmatige baarmoeder wordt binnenkort realiteit: maar is dat goed nieuws?

Het lijkt erop dat de wetenschap koerst op een enorme doorbraak. Over niet al te lange tijd is ectogenese mogelijk. Dat houdt in dat een foetus helemaal kan volgroeien buiten het menselijk lichaam, in een kunstmatige baarmoeder. 

In april dit jaar kondigde het Children’s Hospital in Philadelphia aan dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van een kunstmatige baarmoeder. Zo’n baarmoeder, ook wel ‘biobag’ genoemd, vergroot de overlevingskansen van een prematuur kindje enorm en is een grote stap voorwaarts in vergelijking met de gebruikelijke couveuse. Het onderzoek werd al succesvol verricht bij lammetjes. Die konden helemaal volgroeien in zo’n ‘biobag’. Een van de lammetjes is inmiddels al ouder dan een jaar.

Ethische kwestie

Ondertussen is de universiteit van Cambridge bezig met een soortgelijk onderzoek. Ze hebben een menselijke embryo 13 dagen lang in leven weten te houden buiten de baarmoeder dankzij een samenstelling die een natuurlijke baarmoeder nabootst. De enige reden dat het onderzoek niet voortgezet worden, is omdat een embryo volgens de wet niet langer dan 14 dagen in een laboratorium mag blijven. Met andere woorden: de technologie is al zover en het enige wat nog in de weg staat is de ethische kwestie rondom deze doorbraak.

Veiliger alternatief

Aan de ene kant is zo’n kunstmatige baarmoeder natuurlijk enorm goed nieuws. Het redt de levens van prematuur geboren baby’s, helpt onvruchtbare stellen, geeft homo- en transgenderkoppels nieuwe opties  en brengt oudere mensen in staat kinderen te krijgen. Het kan een veiliger alternatief zijn dan een traditionele zwangerschap en – geboorte. Het elimineert de risico’s omtrent alcohol en drugs en zorgt voor een perfecte balans van voedingsstoffen, temperatuur, bewegingen en geluid. Maar waar trek je de grens tussen een zo gezond mogelijke ontwikkeling en alleen zo gezond mogelijk kinderen op de wereld zetten? Wie bepaalt wat voor zwangerschap het best is voor een vrouw – of man? Medici? Religieuze leiders? Werkgevers?

LEES OOK: Onderzoek zegt: de biologische klok tikt ook voor mannen en hun vruchtbaarheid

Privilege

Het risico bestaat dat de partij die betaalt voor ectogenese, ook de macht krijgt om te bepalen hoe, wanneer en wie er gebruik van mag maken. De staat of verzekeringsmaatschappijen kunnen op deze manier bijvoorbeeld de kosten van een traditionele bevalling omzeilen. Of het wordt een privilege waar alleen de rijken der aarde toegang tot hebben. Hebben de baby’s die extern zijn gegroeid voordelen ten opzichte van kinderen die in een menselijk lichaam zijn gegroeid? Of worden sommige mensen gedwongen voor deze optie te gaan als een kunstmatige baarmoeder een voordeligere optie blijkt dan een natuurlijke zwangerschap?

Biologische verschillen

Daarentegen kan zo’n baarmoeder mettertijd ook zorgen voor meer gelijkheid in het ouderschap en de inrichting van onze privélevens en carrières transformeren. De biologische verschillen tussen de seksen vervagen en zodra de ouderlijke rollen geheel gelijk verdeeld zijn, is er ook geen verschil meer in de directieruimte of de politiek.

Hoe dan ook zal ectogenese de maatschappij enorm veranderen. Een mensje grootbrengen buiten de natuurlijke baarmoeder komt met de nodige risico’s, maar biedt tegelijkertijd hoop voor nieuwe vormen van gelijkheid en gezondheidszorg. Binnen twee generaties kunnen we waarschijnlijk een kunstmatige baarmoeder creëren. De vraag is alleen wat we ermee doen…

Bijzonder: baby’s kunnen blijkbaar herkennen wat ze in de baarmoeder gehoord hebben.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

The Guardian

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een kunstmatige baarmoeder wordt binnenkort realiteit: maar is dat goed nieuws?
Sluiten