Last van kramp tijdens je zwangerschap? Dit zou het kunnen zijn

Kramp tijdens je ongesteldheid was je wel gewend, maar bij kramp tijdens de zwangerschap gaan toch bij veel zwangere vrouwen de alarmbellen rinkelen. Maar is dat ook nodig?

Je kunt weer rustig adem halen. Gelukkig is het volgens het American Pregnancy Association namelijk heel normaal om kramp tijdens je zwangerschap te hebben. In de meeste gevallen is dat namelijk gewoon een teken van de groei van je baby.

1. Braxton-Hicks contracties

Braxton-Hicks contracties zijn lichte, sporadische samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de zwangerschap. De Engelse arts John Braxton Hicks beschreef deze samentrekkingen voor het eerst in 1872. Volgens hem zijn de contracties het samentrekken van de baarmoeder spieren gedurende een tot twee minuten. Het wordt ook wel gedacht dat het een hulpmiddel is om het lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Een andere oorzaak van Braxton-Hicks contracties kan uitdroging zijn. Uitdroging veroorzaakt namelijk spierkrampen, waardoor contracties opgewekt kunnen worden. Zorg dus altijd dat je genoeg water drinkt!

LEES OOK: Hier moet je op letten bij een jeukende huid tijdens de zwangerschap

2. Ronde Ligament Pijn

Tijdens de zwangerschap wordt de ronde ligament, een band die de baarmoeder op z’n plek houdt, uitgerekt. Door dat uitrekken kunnen vrouwen pijn ervaren. Aangezien de baarmoeder groeit en er steeds meer ruimte voor jouw baby moet komen, moet het ronde ligament ook meerekken.

Meestal is deze pijn te voelen aan de rechterkant van de buik tijdens de zwangerschap. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de baarmoeder nature zich naar de rechterkant van het lichaam van een vrouw. De pijn begint zich meestal op te zetten tijdens het tweede trimester van de zwangerschap.

3. Zwakke bekkenbodem

Goed werkende bekkenbodemspieren zijn belangrijk om continent te blijven tijdens de zwangerschap. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om die spieren te gebruiken als je zwanger bent. De baarmoeder wordt zwaarder, waardoor er extra druk komt op de bekkenbodem. Hallo extra toiletbezoekjes!

Tijdens de zwangerschap stroomt er ook meer bloed in het buikgebied. Dit kan zorgen voor een zwaar, drukkend gevoel in je onderbuik of liezen. Ook hier is het belangrijk dat je voldoende drinkt om hier zo min mogelijk last van te hebben. Toch last van dit drukkende gevoel? Ga dan eventjes liggen en ontspan.

LEES OOK: Het Couvade syndroom: heeft jouw man ook zwangerschapskwaaltjes?

4. Obstipatie

Door je zwangerschapshormonen is de kans groot dat je last krijgt van obstipatie. Dit wil zeggen dat je stoelgang niet helemaal soepel verloopt. Regelmatig en gemakkelijk ontlasten is er even niet meer bij. Obstipatie kan zorgen voor buikpijn of een opgeblazen gevoel, wat lijkt op een vervelende kramp. Je kunt obstipatie verhelpen door veel vezels te eten.

5. Blaasontsteking

Als je zwanger bent, heb je een grotere kans op een blaasontsteking. Lastig! Je kunt een blaasontsteking tijdens je zwangerschap onder andere herkennen aan een zeurende pijn in je onderbuik en pijn in je rug, net onder je ribben. Pijn bij het plassen is bij veel zwangere vrouwen juist níét aanwezig. Denk je dat je te maken hebt met een blaasontsteking? Ga dan altijd even langs de huisarts.

Hoogzwanger en slapeloze nachten? 40 dingen die iedere vrouw denkt

The Stir

Reageer op artikel:
Last van kramp tijdens je zwangerschap? Dit zou het kunnen zijn
Sluiten