Kraamzorg: dit is wat je van de kraamhulp kunt verwachten

Als je net bevallen bent is er gelukkig voor iedereen kraamhulp beschikbaar. Waar in andere landen de zorg op familieleden neerkomt, beschikken we in Nederland over goed geregelde kraamzorg. Het is voor veel vrouwen een redster in nood die je door de spannende eerste dagen heen kan helpen. Maar wat zijn de taken van de kraamhulp eigenlijk en wat kun je verwachten?

Als je met een positieve zwangerschapstest in je handen staat, denk je meestal niet gelijk na over kraamzorg. Je bent vaak overdonderd door het feit dat er een wezentje in je lichaam groeit. Toch is het slim om tussen je 10e en 16e week contact op te nemen met kraamzorg. Zo kan de kraamhulp je in de planning zetten en heb je garantie op alle uren die je van te voren hebt afgesproken.

LEES OOK: Postnatale depressie: hoe de roze wolk plaats kan maken voor kraamtranen

Kraamhulp aanvragen

Je kunt je kraamzorg telefonisch of online aanvragen. Later mag je op intake gesprek komen. Vanaf 29 weken neemt de kraamzorgorganisatie contact met je op. Tijdens dat gesprek kun je vragen stellen en krijg je te horen hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Ook bespreek je de vergoeding van je zorgverzekeraar, alhoewel het – als je een kindwens hebt – handig is hier goed naar te kijken voor het eind van het jaar. Je gaat met de kraamverzorgster na hoe de zwangerschap verloopt en wat je van haar kunt verwachten.

Soorten kraamhulp

  • ZZP: Het voordeel hieraan is dat je een persoonlijk band kunt opbouwen met de kraamhulp. Het nadeel is dat wanneer ze ziek is, je alsnog tijdelijk een andere kraamverzorgster zal krijgen.
  • Kraamzorgorganisatie: Kraamzorg die via een organisatie loopt is vaak minder persoonlijk. Er zijn veel administratieve zaken die geregeld moeten worden en vaak wordt je aan een kraamverzorgster gekoppeld.De organisatie kan je wel de zekerheid bieden van een alternatief als het niet klikt.
  • Kraamhotel: Hier hebt je dag en nacht kraamzorg tot je beschikking en je hebt een eigen kamer met een vaak huiselijke inrichting.

Uren kraamzorg

In Nederland heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Het basispakket kraamzorg bestaat uit 49 uur voor moeders die borstvoeding geven. Voor vrouwen die flesvoeding geven is dat 45 uur. Of je het volledige bedrag terugkrijgt, is afhankelijk van je verzekeraar en je aanvullende verzekering. Elk uur kraamzorg kost je een kleine eigen bijdrage van € 4,30.

LEES OOK: Wauw! Dit zijn de bijzondere kraamtradities van andere landen

Taken van de kraamhulp

Allereerst is de kraamhulp vooral aanwezig voor de moeder zelf, omdat ze moet uitrusten van de bevalling wordt ze meestal lekker verwend met een gezond ontbijt en lunch. Ook kijkt ze de baarmoederstand na en zorgt ze dat eventuele hechtingen goed genezen. Daarnaast neemt ze de verzorging van de baby deels uit handen en geeft ze je voorlichting over hoe je dingen het best aan kunt pakken met je baby. Ze houdt in de gaten of je een postnatale depressie ontwikkelt of welke risico’s het pasgeboren kindje heeft op eventuele infecties. Kortom; de kraamverzorgster zorgt goed voor je, houdt je baby in de gaten en helpt je op weg tijdens de eerste dagen van het moederschap.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kraamzorg: dit is wat je van de kraamhulp kunt verwachten
Sluiten