De mama 19 nov 2018 Sterre Touw

Wauw! Dit zijn de bijzondere kraamtradities van andere landen

Het sturen van geboortekaartjes, de ooievaar die prominent in de tuin staat en het eten van beschuit met muisjes; het klinkt Nederlandse moeders bekend in de oren. Over de hele wereld zijn er verschillende kraamtradities die soms ietwat vreemd in onze oren klinken.

De kraamtijd is voor de meeste moeders een bijzondere tijd. Het is voor Nederlandse vrouwen een periode van herstel en je kunt genieten van je pasgeboren baby. Overal ter wereld zijn tradities ontstaan ​​die bij de kraamperiode horen. Ondanks de grote verschillen komt in de meeste landen de focus op herstel, betrokkenheid en de binding tussen moeder en kind de norm. We zetten er een paar op een rijtje.

China

Om te beginnen hebben Chinese moeders een rustperiode van een maand, het zogeheten zuo yuezi. Rauwe groenten eten en koud water drinken zijn niet toegestaan. Ze krijgt soep met bouillon voorgeschoteld om de kwaliteit van de borstvoeding te bevorderen. Ze mag deze maand niet douchen. Oei. Hoewel de vrouw de maand meestal met haar familie doorbrengt, wordt het in China ook steeds meer trendy om in een luxe kraamhotel te verblijven.

LEES OOK: Ziekenhuis, kraamhotel of thuis bevallen? De voor- en nadelen op een rij

Frankrijk

In Frankrijk hoeven moeders zich geen zorgen te maken als ze de kraamafdeling in het ziekenhuis verlaten. Als ze eenmaal thuis is met de baby, krijgt ze regelmatig huisbezoek van verpleegkundigen voor medicijnen of voor noodzakelijke tests. De kersverse moeders krijgen zelfs fysiotherapie voor het herstel van de bekkenbodemspieren. De Françaises worden verwend; kaas, croissants en wijn, het is er allemaal.

India

Indiase moeders hebben een behoorlijk lange kraamtijd. Veertig tot zestig dagen hebben de baby en de moeder ‘huisarrest’ om blootstelling aan infecties te voorkomen. Tijdens het wassen mag er geen zeep gebruikt worden. In plaats daarvan worden ze gewassen in kruidenmengsels en krijgen ze een massage voor het herstel van het lichaam. Dat laatste lijkt ons eigenlijk ook wel wat. ‘Eh, schaaat?’

Nigeria

Nigeria heeft een symbolische badtraditie. Je zou denken dat de handeling op de baby gericht is, maar het is eigenlijk bedoeld voor de moeder. De oma van de baby doet hem voor het eerst in bad. Dit is bedoeld om de moeder te laten zien dat ze er niet alleen voor staat,

Latijns-Amerika

In veel Latijns-Amerikaanse landen vindt de la cuarentena plaats. Dit is een periode van zes weken, waarin de kersverse moeder zo goed als opgesloten wordt. Het doel van la cuarentena is dat de moeder tijd krijgt om zich te concentreren op het geven van borstvoeding en het verzorgen van haar nieuwe baby. In deze zes weken springen de andere familieleden bij om voor andere kinderen te zorgen en het huishouden te doen.

Finland

Finland heeft misschien wel de meest opmerkelijke kraamtraditie ooit. Elke pasgeboren baby in Finland gaat naar huis met een babybox. De doos bevat een klein matras en kan worden gebruikt als bedje voor de baby. Naast het matras zit de babybox vol met handige dingen zoals kleding, een snowsuit met muts en wanten, luiers, een prentenboek, een bijtring en baby-toiletartikelen. De babyboxen waren voor andere landen populair, want in de praktijk zorgde het voor vermindering van het kindersterftecijfer in Finland.

LEES OOK: 5x vragen die je jezelf moet afvragen als je naar huis gaat met je pasgeboren baby

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wauw! Dit zijn de bijzondere kraamtradities van andere landen
Sluiten