De mama 9 feb 2017 Florine Duif

12 tips: zó laat je het kraambezoek na je bevalling soepel verlopen

Je zou zomaar eens in huilen kunnen uitbarsten, want: kraamtranen. Of: twee uur slaap. En om nu vier keer per dag je bevalling toe te lichten is ook zoiets. Maar dat iedereen je baby wil bewonderen, is logisch. En dat wil jij ook! 13 handige tips voor een relaxt kraambezoek.

1. Maak het kraambezoek vooral comfortabel

Je hebt net een bevalling achter de rug, leeft op gemiddeld vier uur slaap en elke cel in je lichaam is gevuld met hormonen. Daarom heb je niet nog eens tijd om het andere mensen naar hun zin te maken. Denk dus vooral aan jezelf en take it easy.

2. Hou het daarom bij maximaal één à twee bezoeken per dag

Vooral in het begin. Is echt meer dan genoeg. En voel je daar ook vooral niet schuldig over. Het is jouw huis, jouw lichaam en jouw baby.

3. Of organiseer een kraamfeest

Meestal doe je dit niet bij je eerste kind, maar het is wel een bijzonder fijne uitkomst. Alles en iedereen bij elkaar in twee uur tijd. In Amerika wordt dit ook wel ‘Sip and See’ genoemd.

4. Vermijd de mensen bij wie je niet in huilen kunt uitbarsten

Nodig in het begin daarom ook alleen maar échte vrienden en familie uit. Of houd anders iemand in de buurt die de boel kan entertainen. Je partner bijvoorbeeld of een goede vriendin.

5. Verspreid je kraamvisite

Dit betekent dus ook dat je niet iedere dag mensen over de vloer móét hebben. Jij en je partner hebben ook tijd nodig om jullie baby te leren kennen.

6. Spreek met jezelf tijden af wanneer je rust

Vind je het lastig om te zeggen: ‘Jongens, was gezellig, maar ik duik m’n bed in?’ Laat dit dan je kraamhulp of partner doen. Aan jezelf denken, is belangrijk na een bevalling. Vaak zetten ouders de tijden al in het geboortekaartje, zodat het kraambezoek op de hoogte is. Maar er zitten eigenwijze wezens tussen, dus wees duidelijk.

7. En stel een bezoekduur vast

Een uur visite is een uur visite. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je geen tijden afspreekt, blijft het kraambezoek zo een paar uur zitten. Ja echt, dit gebeurt.

LEES OOK: Wauw! Dit zijn de bijzondere kraamtradities van andere landen

8. Haal geen uitgebreid buffet in huis

Thee, koffie en beschuit met muisjes is meer dan genoeg. Die wijn, chips en toastjes bewaar je voor later.

9. Je hoeft echt geen make-over te ondergaan…

Wanneer mensen je baby komen bewonderen, hoef je er niet uit te zien als Miss Universe. Sterker nog, trek een vest aan over je pyjama, breng een laag mascara op en plof neer op de bank. Je bent gezegend met die mooie mommy glow.

10. Vraag om hulp

Je kraamhulp is er niet voor niks en ook het kraambezoek staat te springen om iets te doen. Dus: afwasmachine uitruimen, een was draaien? Vragen kan altijd.

11. Houd je aan je eigen gemaakte voornemens

Heb je liever niet dat iemand je baby vasthoudt? Prima! En wil je geen snotverkouden bezoek over de vloer? Zeg het. Denk ook vooral niet dat je de bad girl bent, want sommige mensen hebben gewoon echt geen idee.

12. Go with the flow

Ratelt je vriendin aan een stuk door over haar date van gister? Soms moet je dingen ook gewoon laten gaan. Niet dat je daar altijd zin in hebt, maar je kraamvisite heeft het beste met jd voor. En mocht je het echt niet trekken, dan schreeuw je gewoon de boel bij elkaar. Je kunt altijd nog je hormonen de schuld geven.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
12 tips: zó laat je het kraambezoek na je bevalling soepel verlopen
Sluiten