Alles wat je moet weten over de kosten van vruchtbaarheidsbehandelingen

Zwanger worden loopt misschien niet altijd op de manier zoals je had gehoopt. Het is de harde realiteit. Bij de de buurvrouw is het in één keer raak, terwijl een ander jarenlang bezig is. Gelukkig  zijn er voor deze stellen ook steeds meer opties waaronder vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar hoeveel kost dit allemaal en wat wordt er precies vergoed door de verzekering? Wij zochten het voor je uit.

Allereerst, hebben al die vruchtbaarheidsbehandelingen überhaupt zin?

We hadden je nu uiteraard het liefst verteld dat IVF/ICSI jouw golden ticket zal zijn, maar dit is jammer genoeg niet het geval. Er zijn een aantal factoren die je slagingskans kunnen beinvloeden en per individu verschilt het uiteraard ook gewoon of de behandeling slaagt, maar in 2016 werd 34,2 procent van de stellen zwanger door IVF/ICSI.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Jullie hebben besloten om het IVF/ICSI-traject in te gaan, maar wat houdt dit precies en waar ga je straks allemaal voor betalen? Het traject bestaat uit:

  • Een intakegesprek
  • genetische en gynaecologische vooronderzoeken
  • IVF/ICSI-behandeling
  • genetisch onderzoek van de cellen van het embryo
  • Mogelijk voorbereidend genetisch onderzoek bij familieleden

Hoeveel kost het traject?

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro. Hier vind je de gemiddelde prijslijst voor de vruchtbaarheidsbehandelingen.

Wat wordt er vergoed?

Het belangrijkste is dat je een verwijzing hebt van een medisch specialist. Vanaf dit moment worden er vanuit de basisverzekering drie pogingen volledig vergoed. Er zijn alleen wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je schriftelijk toestemming vragen bij de zorgverzekeraar en worden de vruchtbaarheidsbehandelingen maar tot 42 jaar vergoed.

Good to know

  • Bij een nieuwe partner en als er zich weer vruchtbaarheidsproblemen voordoen, kom je nog een keer  in aanmerking voor drie IVF/ICSI-behandelingen.
  • Wanneer een embryo uit een eerdere fase van de behandeling wordt teruggeplaatst, geldt dit als dezelfde IVF-poging.

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over de kosten van vruchtbaarheidsbehandelingen
Sluiten