De baby 13 nov 2018 Marleen Staal

Wat?! Zo veel kost een jaar flesvoeding geven

Niet voor alle moeders is het vanzelfsprekend om borstvoeding te geven. Of je hier nu bewust voor kiest of het niet lukt, gelukkig is er genoeg keuze in flesvoeding. Een duur grapje, maar wel nodig. Deze moeder rekende uit hoeveel een jaar lang flesvoeding geven haar heeft gekost. En dat is veel.

Als je borstvoeding kan en wil geven, is dit behalve een hele mooie ervaring an sich, ook nog eens erg voordelig (lees: hartstikke gratis). Dat kun je nou niet bepaald zeggen van flesvoeding, dat je meer kost dan je misschien denkt.

Melk voor elk

Caroline Hand, een Amerikaanse moeder, had niet het geluk haar baby borstvoeding te kunnen geven ook al wilde ze dit wel heel graag. Haar melkproductie kwam niet op gang en het was te weinig om haar kinderen te voeden. Een probleem dat veel moeders ervaren.

Dus maakte ze de overstap op flesvoeding en besloot ze bij te houden hoeveel dit haar kostte. In de eerste weken gebruikte Caroline en haar man nog dure kant-en-klare melk, maar toen haar baby meer ging eten en flink groeide, werd dit te duur en kwam hier poeder voor in de plaats. Een verschil in prijs, maar alsnog was het enorm duur.

Flink bedrag

We hebben het namelijk over een bedrag van ruim $1700,-. Nu heb je natuurlijk verschillende soorten flesvoeding die ook allemaal verschillen in prijs, maar een klein rekensommetje op de redactie vertelt ons dat dit omgerekend bijna €1500,- is. Hierbij zijn we uitgegaan van twee pakken flesvoeding van € 14,- per week.

En na het eerste jaar is het nog niet klaar. Want naast fruithapjes en een warme minimaaltijd hebben dreumesen en peuters daarnaast vaak ook nog flesvoeding nodig. Het verschilt in de opvoeding wat je zelf wilt, maar het is niet gezegd dat na het eerste jaar de flesvoeding volledig stopt. En dan hebben we het niet eens gehad over mogelijke allergieën of andere problemen die ervoor zorgen dat flesvoeding nóg duurder kan worden door specifieke producten die je nodig hebt.

Geen keus

Bizar eigenlijk dat een eerste levensbehoefte zo ontzettend veel kost. En dat je dit als ouders ook nog eens uit eigen zak dient te betalen. Helemaal omdat je als moeder niet altijd de keus hebt om borstvoeding te geven.

We gooien maar een willekeurig balletje op, maar als de zorgverzekering hier nou eens bij zou helpen door het één en ander te vergoeden? Of bedrijven die flesvoeding verkopen de prijzen wat omlaag zouden gooien. Het maakt niet uit, maar het zou in ieder geval een stuk schelen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mommyish

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat?! Zo veel kost een jaar flesvoeding geven
Sluiten