Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar De baby 28 sep 2017

Korte tongriem baby: dit is het en zo wordt het behandeld

Als je baby een korte tongriem heeft, wordt deze vaak met een simpele ingreep door de verloskundige verholpen. Dit is nodig omdat het anders – nu bij het voeden en later bij de ontwikkeling van je kind – problemen kan geven. Wij geven je alle ins en outs over een korte tongriem.

Wat is een korte tongriem?

De tongriem, ook wel frenulum linguae genoemd, is het verbindende vliesje waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Een korte tongriem is er eentje waarbij de tongriem erg strak of kort is of hij doorloopt tot dichtbij het puntje van de tong. Dit zorgt er vaak voor dat de tong een v-vorm heeft als je hem optilt of een hartvorm als de tong uitgestoken wordt. Een korte tongriem kan ervoor zorgen dat een baby de tong maar beperkt kan bewegen.

Symptomen bij een korte tongriem

Als een baby een korte tongriem heeft, kan dit ervoor zorgen dat borstvoeding geven en flesvoeding geven moeilijk gaat. Daarnaast is een korte tongriem te herkennen aan verschillende symptomen bij de baby maar ook bij de moeder:

– Veel loslaten van de borst door je baby niet goed kan zuigen tijdens de borstvoeding
– Luidruchtig drinken waarbij er een klakkend geluid gemaakt wordt
– De moeder heeft pijnlijke tepels of tepelkloven door het lastig drinken
– Stuwing of te weinig melkproductie
– Een borstontsteking
– De baby groeit minder goed doordat hij niet goed kan drinken

Gevolgen van een korte tongriem

Wanneer het niet behandeld wordt, kan dit niet alleen in de babyfase maar ook later gevolgen hebben voor je kind. Zo kan een baby met een korte tongriem later last krijgen van ademhalingsstoornissen, problemen met de mond motoriek zoals slikken en kusjes geven, problemen bij de vorming van het gehemelte, snurken, tandbederf en spraakproblemen.

LEES OOK: Je baby voeden op verzoek: hoe pak je dat aan?

Behandeling van een korte tongriem

Als een baby een korte tongriem heeft is het advies om deze zo snel mogelijk te laten behandelen, het liefst binnen 24 uur. Bij de behandeling wordt dan door de verloskundige één of twee knipjes gemaakt in de tongriem, dit wordt ook wel klieven genoemd. Het is een kleine ingreep. Na het klieven mag de baby meteen weer borstvoeding of flesvoeding krijgen.

Voor- en nadelen van het klieven van de tongriem

Door het klieven worden voedingsproblemen bij de baby en ongemakken bij de moeder tijdens het geven van borstvoeding, voorkomen. Daarnaast heeft de behandeling op langere termijn voordelen:

– Het kind heeft later minder moeite met de uitspraak
– De gebitshygiëne is goed doordat de tong makkelijk langs en achter de tanden kan
– het gehemelte vormt zich goed door juiste druk van de tong
– Een betere mondmotoriek zoals tong uit kunnen steken of ijsjes likken
– Minder ademhalingsstoornissen door de juiste tongpositie in de mond

In principe is het klieven van de tongriem een kleine ingreep omdat het alleen bestaat uit een dun vliesje. Het kan in een enkel geval wel zo zijn dat er meer bloedverlies is dan een paar druppels of dat er het wondje infecteert. Een nadeel kan zijn dat er doorverwezen moet worden in het geval dat er sprake is van een dikkere tongriem waar bloedvaten in lopen. In dat geval verwijst een verloskundige door naar een plastische chirurg voor behandeling. Daarnaast kan het nodig zijn om het tongriem klieven op latere leeftijd nog eens uit te voeren als er niet genoeg resultaat is geboekt.

Altijd nuttig, EHBB: Eerste Hulp Bij (veel voorkomende) Babykwaaltjes

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Pregnant ChickenVerloskundigen Assendelft

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Korte tongriem baby: dit is het en zo wordt het behandeld
Sluiten