De mama 12 jan 2019 Sterre Touw

Kolven: Deze 9 dingen zal je vent er nooit van begrijpen

Het is al lastig om het gevoel van zwanger zijn of bevallen aan je vent uit te leggen. Laat staan hoe het voelt om te moeten kolven. Al maakt hij met alle liefde de kolfonderdelen schoon als je hem dat vraagt, zal hij sommige dingen nooit helemaal begrijpen.

Mannen zijn soms jaloers op het feit dat wij al deze dingen mogen ervaren. Naast al het gekreun en gepuf tijdens het ‘moeder worden en zijn’ is het een buitengewoon bijzondere ervaring. Als je alweer snel aan het werk gaat is het kolven geblazen. En dan zijn er een paar dingen die je man er nooit van zal begrijpen.

1 Het doet pijn

Het gezuig van het kolfapparaat is nou niet bepaald lekker voor je tepels. Je kan het heus wel aan, maar het is wel een irritant gevoel en bijzonder onaangenaam.

2 Het zorgt voor stress

Je wordt gestrest van het idee dat je de melkvoorraad van je baby op peil moet houden. Gedachten als ‘straks hongert ie uit’ of ‘hij moet wel genoeg hebben’ spoken door je hoofd. Je hoopt iedere keer weer genoeg te hebben om je kleintje te voorzien van een volledige maaltijd. Vermoeiend.

3 Het is saai

Het is simpelweg oersaai om te moeten zitten en wachten tot het apparaat al de beschikbare melk uit je heeft gezogen. Je kan natuurlijk wel de tijd doden op je telefoon, maar daarop kan je juist goed zien hoeveel minuten je besteedt aan deze enorm saaie bezigheid. Bovendien raak je op je werk nogal uit de productieve flow.

LEES OOK: 6x de meest besproken borstvoedingsfoto’s op social media

4 Het zit constant in je hoofd

Je hebt veel verantwoordelijkheden, want je kleintje is volledig afhankelijk van hoe jij voor hem zorgt. Dit maakt dat je constant aan het kolven denkt. Waar en wanneer je de mogelijkheid hebt, hoeveel je nodig hebt en of er nog ruimte is in de vriezer om het op te bergen. Je brein lijkt soms te overstromen.

5 Het is dat het moet

Het is dat jij de moeder bent en je man niet, maar als je mocht kiezen had je niet voor kolven gekozen. Borstvoeding is iets heel moois en zo natuurlijk. Kolven hoort er ook bij, maar is zeker niet je favoriete bezigheid.

6 Je voelt me een machine

Je voelt je meer een machine dan een vrouw als je aan het kolfapparaat vastzit. Het lijkt alsof je borsten niet meer bij de rest van je lichaam horen. Het zijn gewoon voedselbronnen die hun werk moeten doen. Nee, geen fijn of warm gevoel dus.

7 Je hebt het koud

Het is met een kolfapparaat niet zo dat er een lekkere warme baby tegen je aanligt en je warm houdt terwijl je hem voedt. Het is ook niet echt dat je er een dekentje over kan gooien, want je wil wel zien of het apparaat goed zijn werk doet. Winterstruggles.

LEES OOK: Moeder geeft borstvoeding in een Victoria’s Secret winkel en mensen trekken het totaal niet.

8 Het frustreert je dat je soms zo weinig produceert

Aan het begin was je waarschijnlijk succesvoller in het kolven dan nu. Nu komt er in 20 minuten misschien een half flesje uit. Dat ligt misschien aan stress of dat je te weinig water hebt gedronken. Hoe dan ook frustreert het je dat je je kind niet genoeg van voeding kan voorzien.

9 Er is geen perfecte plek

Als je thuis zou kolven, zou je dat doen terwijl je ondertussen lekker op bed zit of in een fijne stoel hangt. Op andere plekken is dat lastiger en zoek je een zo beschut mogelijk plekje op. Vaak zijn er niet echt speciale plekken voor moeders om te kolven. Dat is jammer, want hallo, niet iedereen hoeft je pijnlijke tepels aan te staren.

Romper.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kolven: Deze 9 dingen zal je vent er nooit van begrijpen
Sluiten