De baby 27 jan 2018 Daphne de Groot

Houd hier rekening mee als je denkt dat je baby koliek heeft

Alle baby’s kunnen huilen, en goed ook! Maar het kan zijn dat je baby langer en harder huilt dan gebruikelijk is. Maar liefst 25% van de baby’s heeft hier last van. De reden hiervoor kan koliek zijn. Maar wat is koliek precies, en nog belangrijker, wat doe je er aan? Famme Baby zocht het uit. 

Wat is koliek?

Als je baby koliek heeft, trekt hij zijn beentjes omhoog naar zijn buik en kromt hij zijn ruggetje. Het kan ook zijn dat hij zich juist overstrekt. Hij is  dan winderig en heeft last van een gespannen, opgezet buikje. Dit klinkt natuurlijk helemaal niet fijn en dat is het ook niet. Daarom gaat het gelijk gepaard met ontroostbaar huilen. Je kunt over het algemeen spreken van koliek als je baby langer huilt dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week gedurende een langere periode dan drie weken. Je kleine wordt in dit geval dan ook wel een huilbaby genoemd.

Wat veroorzaakt koliek?

Het is nog steeds niet bekend wat koliek nou precies veroorzaakt, wat het hele gebeuren natuurlijk extra frustrerend maakt. Er zijn echter wel een paar theorieën. Zo wordt er vaak gedacht aan een gevoelige spijsvertering. Nu is het zo dat veel baby’s met koliek erg winderig zijn. Alleen het is nog niet helemaal duidelijk of dit veroorzaakt wordt door de koliek, of omdat ze juist extra veel lucht inslikken tijdens het huilen.

LEES OOK: Krampjes of reflux bij je baby. Dit kussen is mogelijk dé oplossing

Wat ook vaak genoemd wordt is dat het onvolgroeide zenuwstelsel van je baby nog niet in staat is om alle indrukken en geluiden van het leven buiten de baarmoeder aan te kunnen. Het aanhoudende huilen van de baby is zijn manier om te proberen met de vele overweldigende prikkels om te gaan en zichzelf te troosten.

Reflux wordt ook vaak als reden aangewezen, of een allergie voor koemelkeiwit. Dit zit in veel soorten babyvoeding, en het kan zelfs in borstvoeding voorkomen als jij zelf veel zuivelproducten eet. Uit onderzoek blijkt ook dat baby’s twee keer zoveel kans hebben op koliek wanneer hun moeder rookt.

Wat kan ik aan koliek bij mijn baby doen?

Koliek begint vaak een paar weken na de geboorte, piekt rond week zes en gaat over het algemeen vanzelf weer over als je baby zo’n drie maanden is. Genoeg tijd dus om helemaal gek te worden. Want wat is het zielig en pijnlijk, om je baby zo lang en ontroostbaar te zien huilen. Ga met een ontroostbare baby altijd naar een huisarts. Misschien is er iets anders aan de hand. Maar over het algemeen is het dus eigenlijk een kwestie van ‘uitzitten’. Hoe verschrikkelijk ook.

Wat kan ik doen om mijn baby te troosten?

Als er wel iets pijn doet tot in het diepst van je moederziel, dan is het wel dat je baby ontroostbaar aan het huilen is. Je wilt zo ontzettend graag helpen, maar hoe? Het belangrijkste is: blijf rustig. Als het gevoel krijgt dat je gek wordt van het gehuil, laat papa dan even voor de baby zorgen en ga er zelf een dagje tussenuit. En onthoud: koliek gaat vanzelf over. Dit is een fase!

Er zijn uiteraard nog wel een aantal dingen die je kunt proberen. Ze zijn geen garantie voor succes, maar niet geschoten…

Inbakeren

Bij inbakeren wikkel je je baby in een doek van zijn schouders tot zijn tenen. Omdat hij lekker strak ingewikkeld zit, voelt het voor hem bijna alsof hij nog in de baarmoeder zit. Veel baby’s kunnen hier rustig van worden. Ook maakt hij zichzelf niet wakker met ongecontroleerde arm- of beenbewegingen. Ga alleen niet zomaar op eigen houtje wat dingen proberen, vraag het liefste advies bij een professional.

Badje of kruikje

Zelf voel je je ook altijd lekker ontspannen na een warme douche, toch? Een warmtekussen of badje kan je baby helpen met in slaap komen.

LEES OOK: Wedden dat jij je baby nog nooit op deze manier gebadderd hebt?

Ritmische bewegingen

Zachte, gestage bewegingen kunnen kalmerend werken. Wieg je baby eens heen en weer in een babyswing of wipstoeltje. Ook kun je het combineren met een zacht ritmisch geluid. Zet je baby bijvoorbeeld achterin de auto in zijn stoeltje en rijd een blokje om.

Dichtbij mama

Je zou het niet meer zeggen, nadat je je huilende baby uren zonder succes hebt geprobeerd te troosten, maar je baby wordt (uiteindelijk) echt kalmer van jou. Dus draag ‘m lekker bij je. Op een arm bungelend (klinkt gek, maar kan werken!) of in de draagzak.

Je baby op een arm laten bungelen kan helpen tegen koliek
Je baby op een arm laten bungelen kan helpen tegen koliek

White noise

White noise is heel simpel een constant ‘lawaai’ dat omgevingsgeluid neutraliseert. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een stofzuiger, de motor van een auto (niet voor niks favoriet bij ouders van huilende slaapweigeraars) en, onze favorieten, de voorbijrazende bergbeek of een harde regenbui die op de straten klettert. Hier kan je baby heerlijk rustig van worden.

Massage

Baby reflexologie is een bewezen alternatieve geneeswijze waarbij het masseren van drukpunten onder de voeten het lichaam helpt bij pijn. Baby’s kunnen erg gebaat zijn bij voetmassage, het helpt namelijk bij bekende kwaaltjes en pijntjes zoals krampjes, oorpijn en andere veelvoorkomende problemen.

Voedselallergie

Zoals boven al stond beschreven, kan een voedselallergie de reden zijn dat je kind zo ontroostbaar is, bijvoorbeeld een allergie voor koemelkeiwit of koemelk. Zit het je niet lekker? Ga dan altijd even langs een huisarts.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Houd hier rekening mee als je denkt dat je baby koliek heeft
Sluiten