Zwanger 26 nov 2018 Maaike Kooijman

Onderzoek: koffie tijdens de zwangerschap verlaagt je baby’s geboortegewicht

Zwangerschap betekent moe zijn, en moe zijn betekent koffie. Toch? Maar misschien is dat toch een minder goed plan dan je denkt. Uit eerder onderzoek bleek al dat koffie tijdens de zwangerschap (en andere producten met cafeïne, zoals thee, frisdrank en chocola) kan zorgen voor gezondheidsproblemen bij je baby op latere leeftijd, zoals obesitas.

Opvallend genoeg waarschuwt nieuw onderzoek ervoor dat het juist voor ondergewicht van je baby kan zorgen.

Koffie tijdens de zwangerschap

Over het algemeen wordt aangeraden om echt niet meer dan 200mg cafeïne te drinken – dat staat gelijk aan twee kopjes instantkoffie of drie koppen thee. Dit kun je het beste ook nog even met je huisarts bespreken, want het kan per persoon verschillen. Maar zelfs als vrouwen onder deze 200mg blijven, zouden ze meer kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht of een te vroeg geboren kindje, zeggen onderzoekers van University College Dublin.

Dat zou komen doordat cafeïne ervoor zorgt dat er minder bloed naar de placenta stroomt, waardoor de baby minder goed kan groeien. Volgens de onderzoekers zou elke extra 100mg cafeïne per dag in het eerste trimester er al voor zorgen dat het geboortegewicht met zo’n 72 gram daalt. Ook de lengte van je kindje zou worden beïnvloed.

LEES OOK: 5 warme alternatieven voor de bakjes koffie die je nu moet missen

Voor de studie werden 941 moeders met kinderen uit Ierland onderzocht. De helft van de moeders dronk vooral thee, de andere helft dronk meer koffie. De moeders die het meeste cafeïne consumeerden, hadden baby’s die gemiddeld 170 gram lichter waren dan degenen die het minste binnenkregen.

Ondergewicht of obesitas?

Die resultaten lijken tegenstrijdig te zijn met het eerder genoemde onderzoek, dat stelde dat moeders die tijdens hun zwangerschap een hoge dosis cafeïne binnenkregen (300mg of meer per dag), 66 procent meer kans hadden op een kind met extreme groei in het eerste jaar van hun leven.

Het is dus maar de vraag wat nou precíes de invloed is van koffie, hoewel een combinatie van ondergewicht bij de geboorte en overgewicht op latere leeftijd in theorie natuurlijk ook mogelijk is. Maar het staat in ieder geval vast dat je het drinken van koffie moet minimaliseren tijdens je zwangerschap. In thee zit iets minder cafeïne, maar ook daarvan kan een kopje wel 100mg bevatten.

Hoewel je heus nog wel af en toe van de warme drankjes kunt genieten, geldt tijdens je zwangerschap helaas: hoe minder, hoe beter. Tenzij het witte of groene thee is dan.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Daily Mail

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: koffie tijdens de zwangerschap verlaagt je baby’s geboortegewicht
Sluiten