Zwanger 2 aug 2017 Susan Dalstra

Dít moet je weten over koffie drinken in het eerste trimester

Het voelt soms alsof je als zwangere afscheid moet nemen van alle lol in het leven. Geen drank, geen sigaretten, geen achtbanen en geen koffie om de dag door te komen. Maar kan dat laatste echt zoveel kwaad?

Vergroot koffie drinken in het eerste trimester de kans op een miskraam? De meningen zijn verdeeld. De American Pregnancy Association (APA) publiceerde in 2008 een onderzoek waaruit blijkt dat meer dan 200 milligram cafeïne per dag de kans op een miskraam verdubbelt. Daarentegen zegt een ander onderzoek dat werd gepubliceerd in Epidemiology dat zwangere vrouwen die iedere dag een kop koffie drinken geen groter risico lopen op een miskraam. Omdat de wetenschap er dus nog niet uit is, raadt de APA aan om in ieder geval niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag tot je te nemen.

LEES OOK: 6 verhalen over zwangerschapscravings die klinkklare onzin zijn

Placenta

Hoewel er dus wordt gesteggeld over de link tussen koffie en miskramen, is de wetenschap er wel over uit dat cafeïne effect heeft op de zwangerschap. Cafeïne kan bijvoorbeeld je bloeddruk en hartslag omhoog stuwen. In het eerste trimester kan je lichaam die cafeïne nog vrij eenvoudig afbreken, maar naarmate de zwangerschap vordert heeft je lichaam hier meer tijd voor nodig. Omdat cafeïne via de placenta bij je baby terecht kan komen, is het verstandig matig te zijn met je inname.

Eén kopje per dag

Hoeveel koffie is dan oké? Als je de richtlijnen van de APA volgt, zou je met één kopje per dag veilig moeten zitten. Afhankelijk van de sterkte bevat één kop zwarte koffie 95 tot 165 milligram cafeïne. Vergeet ook niet dat er in bepaalde frisdranken en chocola ook cafeïne zit. Als je het écht op safe wil spelen, is het dus slim om koffie helemaal te mijden of te beperken tot de momenten waarop je echt even niet zonder kan.

Moet je maar net zin in hebben: deze Nederlandse ijssalon maakt speciaal voor zwangere vrouwen augurkenijs.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dít moet je weten over koffie drinken in het eerste trimester
Sluiten