Zo herken je koemelkallergie bij je baby (en dit doe je er aan)

Koemelkallergie of koemelkeiwitallergie komt relatief vaak voor onder baby’s. Tot 6% van de baby’s jonger dan 1 jaar heeft last van een of andere voedselallergie. Hier lees je hoe je een koemelkallergie herkent en wat de alternatieven zijn. 

Wat is koemelkallergie?

Bij een koemelkallergie (ook wel koemelkeiwitallergie genoemd) is je kind allergisch voor melkeiwit. Tot zover is het simpel. Waar het eigenlijk op neer komt is dat het immuunsysteem van je kindje te goed werkt. Normaal gesproken beschermt het hem namelijk alleen tegen ongewenste indringers als bacteriën en virussen. Bij een koemelkallergie reageert het immuunsysteem iets te enthousiast, en valt het ook het melkeiwit aan.

Wat zijn de symptomen?

Hier wordt het lastig. De symptomen lopen namelijk heel erg uiteen, van heftige darmkrampjes tot eczeem en jeuk. Je baby kan er zelfs langzamer van groeien of last krijgen van bloedverlies bij de ontlasting. Over het algemeen wordt je baby er in ieder geval erg ongelukkig, huilerig en drammerig van. Zeker als je baby langer dan drie uur per dag, drie uur in de week, gedurende langer dan drie weken huilt, is het een heel goed idee om een dokter op te zoeken. Koemelkallergie wordt nog niet altijd herkend door artsen, juist omdat de symptomen zo uiteen lopen. Het kan dus verstandig zijn om hier een test voor aan te vragen.

LEES OOK: Geitenmelk: een goed alternatief voor koemelk voor je baby

De klachten zijn over het algemeen te verdelen in vier groepen:

  • Huidklachten: zoals jeuk, eczeem en netelroos (ook wel galbulten genoemd).
  • Maag- en darmklachten:  zoals darmkrampen, overgeven en diarree.
  • Luchtwegklachten: zoals astma en niesbuien in combinatie met helder neusvocht.
  • Algemene verschijnselen: zoals een groeiachterstand en in zeldzame gevallen anafylactische shock.

Huh, koemelk, ik geef toch borstvoeding?

Het belangrijkste: denk niet ‘ik geef borstvoeding, dus ik zit sowieso goed’. Als jij zelf producten met koemelk tot je neemt, kan dit in de borstvoeding terecht komen. En dus ook bij je kindje. Dus als je baby een koemelkallergie heeft, moet ook jij alle producten met koemelk vermijden.

Alternatieven flesvoeding bij koemelkeiwitallergie

Bij een bewezen koemelkallergie is het natuurlijk een no-brainer dat je koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk moet vermijden. In dat geval kan je baby wel hypoallergene kunstvoeding op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat verdragen. Dit vind je op het etiket. Het consultatiebureau of je huisarts kan adviseren welke kunstvoeding het meest geschikt is.

LEES OOK: Reflux bij je baby: zo herken je het en tips om het te verminderen

Hoe test ik mijn baby op koemelkallergie?

Dit kan enkel via een arts. Hiervoor zijn een paar mogelijkheden. Een voorbeeld is de huidpriktest, waarbij de huisarts koemelk op de rug of onderarm van de baby druppelt. Daarna prikt hij licht met een naald op de plek van de koemelk. Als er een klein jeukend bultje ontstaat (kwaddel) is er mogelijk sprake van een koemelkallergie. Een huidpriktest is echter geen officiële diagnose voor koemelkallergie. Hiervoor is een langer traject nodig, waarbij een kinderarts voorschrijft om enige tijd geen koemelk te geven aan je kleintje, of juist wel. Dat laatste wordt een koemelkprovocatietest genoemd. Voer deze altijd uit onder begeleiding van een kinderarts. Het kan gevaarlijk zijn om dit op eigen houtje te doen.

Groeit mijn baby over een koemelkallergie heen?

Nu eindelijk het goede nieuws! Ja, de meeste kinderen groeien als ze een jaar of twee zijn volledig over de koemelkallergie heen. Koemelkeiwitallergie bij kinderen vanaf 4 jaar is heel erg zeldzaam. Om veel ellende voor die tijd te voorkomen is het dus verstandig om alert te zijn op eventuele signalen, en bij twijfel altijd een huisarts op te zoeken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo herken je koemelkallergie bij je baby (en dit doe je er aan)
Sluiten