De baby 5 feb 2018 Sterre Touw

De kleur van het snot van je baby zegt veel over zijn gezondheid (en dit is waarom)

Soms kun je verstelt staan van de hoeveelheid vloeistof dat er uit het kleine lichaampje van je baby kan komen. Zo ook uit zijn neus; als ze verkouden zijn hebben ze een constante loopneus die maar niet op lijkt te houden. De kleur van het snot zegt overigens heel veel over de gezondheid van je kindje. 

Snot komt in verschillende kleuren uit je baby’s neus. De ene keer is het doorzichtig, maar het kan soms ook geel of groen zijn. De kleur zegt veel over de gezondheid van je kindje. Zo ben je beter voorbereid en kun je aan het snot van je baby’tje zien wat hij nodig heeft.

LEES OOK: Is je baby verkouden? Dit kun je doen om de klachten te verminderen

Helder snot

Als het slijmvlies van je baby’tje ontstoken is, wordt hij verkouden. Dat gaat meestal gepaard met een flinke snotneus, waarvan het snot meestal helder is. Dat er veel snot geproduceerd wordt, ligt volgens kinderarts dr Gina Posner aan de bacteriën in de neus die het lichaam eruit wil krijgen. Vaak gaat de neusverkoudheid gepaard met een ontstoken keel, rode oogjes en hoestbuien. Door de ontsteking is het slijmvlies namelijk geïrriteerd. ‘Sommige baby’s hebben altijd een loopneus, omdat ze bijvoorbeeld in de kinderopvang voortdurend besmet worden en verkouden worden’, vertelt Gina aan Romper. Ook als je zelf wat snotterig bent, moet je uitkijken dat je je kindje er niet meer besmet en natuurlijk andersom ook.

Groen of geel snot

Als het snot van je baby geel of groen is, heeft hij waarschijnlijk een grotere infectie. Vaak is dan de neusamandel ontstoken. De neusamandel zit boven het zachte gehemelte achter zijn neus. Wanneer je baby vaker een ontstoken neusamandel heeft, kan de dokter besluiten om ‘m te verwijderen. Je kunt dus het verschil tussen een normale verkoudheid en een infectie van elkaar onderscheiden. Meestal geven andere symptomen aan wat er verder nog aan de hand is. Bijvoorbeeld koorts en hoesten tonen in combinatie met een snotneus duidelijk een griepje aan.

LEES OOK: De tics die je baby het eerste jaar heeft en waar hij echt vanaf komt (don’t worry!)

Verkoudheid behandelen

De meeste verkoudheden zijn binnen een week alweer verholpen. Je kunt het beste aan de slag gaan met neusspray. Zorg ook voor een goed geventileerde kamer, zodat er voldoende zuurstof is. Tot slot kun je erop letten dat je baby genoeg blijft drinken om goed gehydrateerd te blijven. Door de verkoudheid kan het zo zijn dat je baby meer vocht verliest dan normaal.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De kleur van het snot van je baby zegt veel over zijn gezondheid (en dit is waarom)
Sluiten