Klein groot wonder: prematuur baby’tje Abiagael overleeft 23 weken vroeggeboorte

Soraya Vogelaar 25 mrt 2017 De baby

Ze heet Abiageal Peters en is de jongste prematuur die wij kennen. Ze kwam al na 23 weken ter wereld, een week voordat vrouwen nog kunnen beslissen om de zwangerschap af te breken, dus. Het meisje woog slechts 609 gram en haar verhaal is ongelooflijk.

Moeder Louise en vader Dave hadden nooit verwacht dat hun meisje zo prematuur geboren zou worden. Er waren geen complicaties bij eerdere zwangerschappen in de familie en alles leek goed te gaan. Het liep anders. Met 23 weken en 609 gram werd ze veel te vroeg en te licht geboren.

Het ging, niet geheel ondenkbaar erg slecht met kleine Abiageal. Het buikje van Abiageal werd namelijk zwart. Ze bleek de aandoening NEC te hebben. Een darmaandoening die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen. Het komt vooral voor bij kinderen die een te laag geboortegewicht hebben voor de duur van de zwangerschap. Ze werd geopereerd, de jongste baby ooit om deze operatie te ondergaan. De leeftijd stond op 25 weken tot nu toe.

De operatie

Abiagael moest ondanks de risico’s voor haar kleine lichaampje, meteen geopereerd worden. Een moeilijke beslissing voor de ouders maar zonder operatie was er geen kans op overleven. Toen Louise haar dochtertje na de operatie zag, vreesde ze dat Abiageal de operatie toch niet zou overleven.

Gelukkig werden haar ouders blij verrast toen het zes dagen later beter met haar ging. Moeder Louise zegt hierover tegen Daily Mail: ‘Onze kleine meid is een vechter. Ze is ons kleine wonder. Op de intensive care heeft ze zo veel moeilijke momenten overwonnen doordat ze maar door bleef vechten.’

Artsen blijven de gezondheid van Abiageal nauwgezet in de gaten houden, maar de vooruitzichten zijn positief. Inmiddels gaat het zo goed dat de familie Abiagaels’ uitgerekende verjaardag, op 19 februari, met haar thuis heeft gevierd. In haar nog korte leven heeft dit sterke meisje al een hele hoop overwonnen.

Reageer op artikel:
Klein groot wonder: prematuur baby’tje Abiagael overleeft 23 weken vroeggeboorte
Sluiten