De baby 27 mrt 2018 Soraya Vogelaar

6x let hierop bij het kiezen van een kinderopvang

Er zijn behoorlijke wachtlijsten voor de kinderopvang. Hierdoor ben je misschien geneigd om voor de eerste de beste met een plekje te kiezen. Maar het is ook belangrijk dat het een goede match is. Houd deze tips en aandachtspunten in je achterhoofd, dan wordt een kinderopvang kiezen een stuk makkelijker.

Kwaliteitsnormen kinderopvang

Iedere kinderopvang of crèche moet aan bepaalde kwaliteit- en veiligheidsnormen voldoen. Hierbij wordt gelet op verschillende punten zoals:
– veiligheid
– veilige inrichting
– voldoende bewegingsruimte, zowel binnen als buiten
– een maximum aantal kinderen per leider
– een maximum aantal kinderen in een ‘klas’
– goede hygiëne
– geschikte informatievoorziening voor de ouders

De gemeente houdt toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. De GGD controleert en doet inspecties. Kinderopvangcentra die voldoen aan de normen, staan in een register bij de gemeente. Je kunt dit inzien op de site van de GGD in jullie regio.

Er bestaat ook een keurmerk voor kinderdagverblijven. Dit is het HKZ-certificaat van de Stichting Hormonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector.

Tips die een kinderopvang kiezen makkelijker maken

1. De eerste indruk

Heb je een goed gevoel bij het eerste contact met het kinderdagverblijf? Nemen ze de tijd voor jullie en worden je vragen duidelijk beantwoord? Ga voor een echt goede indruk van de gang van zaken ook even langs op een moment dat de kinderen wakker zijn. Past de sfeer bij jullie als ouders en bij jullie kindje?

LEES OOK: Kinderopvangtoeslag aanvragen 2018: dit moet je weten

2. Kinderopvang kiezen: de locatie

Bij het kiezen van kinderopvang zit je vast aan bepaalde eisen. Zo moet opvang zich binnen een bepaalde straal van jullie woon- en/of werkverkeer bevinden. Maar kies je dan voor een opvang dicht bij huis? Of dichtbij het werk van jou of je partner? Check ook of de crèche makkelijk met de fiets of auto te bereiken is. Eerder van huis gaan omdat je anders een ellenlange schoolfile inrijdt, is geen pretje.

3. Is het een match?

Past de kinderopvang bij jullie opvoedstijl en levensstijl als ouders? Als jullie fel tegen zoete snacks of andere etenswaren zijn, is het niet handig als dit daar bij wijze van spreke elke middag vaste kost is. Passen de openingstijden van de kinderopvang ook in jullie schema? Hoe gaat het halen en brengen in z’n werk? In eerste instantie lijken dit kleine dingen, maar je hebt er uiteindelijk toch telkens mee te maken.

4. Hoe groot zijn de groepen?

Dit is vooral van belang voor hoe jullie voelen dat jullie kindje het best tot z’n recht komt. Is jullie kindje wat rustiger en is een kleine groep daarom beter? Of is het juist een social butterfly en is een maximum grote groep ook prima? Zijn de groepen ingedeeld op leeftijd of zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar? Vinden jullie één op één tijd met de leidster en persoonlijke aandacht voor jullie kleine belangrijk?

LEES OOK: Kinderopvang voor jouw baby: dit zijn de voordelen, nadelen en meer

5. De speelvoorzieningen

Is het belangrijk dat er speciale activiteiten worden georganiseerd? Hoe vaak en hoe lang mogen de kinderen naar buiten? Zijn de speelvoorzieningen in goede staat? Hoe ziet het pedagogische plan eruit? De meeste kinderopvanglocaties werken hiermee. Vraag altijd een kopie mee zodat je de boel nog even rustig kunt nalezen.

6. Hoe verloopt de communicatie?

Kun je makkelijk aan de bel trekken als er iets is of je kind bijvoorbeeld ziek is? Wordt er verwacht dat je als ouders deelneemt aan bepaalde activiteiten. Zijn er voldoende contactmomenten mogelijk tussen jou en de groepsleiders? Hoe word je op de hoogte gehouden van nieuwtjes, gebeurt dit bijvoorbeeld via de mail of nieuwsbrief?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6x let hierop bij het kiezen van een kinderopvang
Sluiten