De baby 26 nov 2018 Melissa Eissens

Kinderopvang voor jouw baby: dit zijn de voordelen, nadelen en meer

Het kan een moeilijke beslissing zijn, gaat jouw baby naar de kinderopvang of kies je toch voor een gastouder, een oppas of een familielid. Wij geven je wat verschillende inzichten.

Wat zijn de voordelen

1. Verzekerd van opvang

De ouders kunnen beide blijven werken en op deze manier gaat het inkomen er niet op achteruit. Er hoeft geen oppas (of familieleden) ingeschakeld worden, kinderen die naar de kinderopvang gaan zijn verzekerd van opvang, ook als een leidster ziek is is er vervanging. Ook de meeste kinderdagverblijven zijn het hele jaar open.

2. Stimulatie sociale ontwikkeling en motoriek

Je kind leert spelen met andere kinderen. Ook leren ze om te delen, elkaar helpen en wachten op elkaar. Naast dat dit goed is voor de sociale ontwikkeling van het kind, worden er samen activiteiten gedaan voor de grove en fijne motoriek. Vooral als je een enig kind hebt is dit een goede mogelijkheid om in aanraking te komen met andere kinderen.

3. Ze krijgen structuur

Voor kinderen is het fijn om een vast dagelijks patroon te hebben. Ze hebben regelmaat nodig om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Elke dag naar een kinderopvang gaan kan daarbij helpen. Op den duur weten ze wat ze daar kunnen verwachten en wat daar wel en niet mag ten opzichte van thuis. Ze leren zo onderscheid te maken tussen verschillende omgevingen.

4. Creativiteit en emotie wordt ontwikkeld

Op de kinderopvang worden kinderen uitgedaagd om hun fantasie te gebruiken en om creatief te zijn met knutselwerkjes. Je kind leert ook omgaan met afscheid nemen, op het begin zal het moeilijk zijn elkaar uit te zwaaien bij de opvang, maar je kind leert dat je ook weer terug komt. Hier worden ze zelfstandig van.

5. Krijgen van zelfvertrouwen

Omdat er op een kinderopvang kinderen bij elkaar zijn kan er nog wel eens onenigheden ontstaan tussen kinderen. Gezien je kind op een vertrouwde plek is zal hij sneller durven om voor zichzelf op te komen zonder hulp te vragen. Ook als hij wel om hulp vraagt, het kind zal leren hoe je het beste om kunt gaan met conflicten.

LEES OOK: Onderzoek zegt dat opa’s en oma’s die oppassen langer leven (dus: graag gedaan, mam!)

Wat als nadelen worden beschouwd

1. Niet meer de enige die invloed heeft op je kind

Kinderen die naar een opvang gaan moeten zich daar aan de regels van de leidster houden. Als ouder ben je niet meer de enige die invloed heeft op de opvoeding van je kind, vooral als je kind meerdere dagen naar de opvang gaat. Sommige ouders beschouwen dit als negatief omdat de kans bestaat dat het kind minder goed naar de ouder gaat luisteren.

2. Het kost geld

Een kinderdagverblijf kost geld. Het is duurder dan een gastouder of een oppas. Familie kost in de meeste gevallen vrijwel tot niets. Echter is het wel mogelijk om kinderopvangtoeslag te ontvangen van de overheid. Hoeveel dat is hangt af van het inkomen van de ouders.

3. Kinderen zijn vaker ziek

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan twee maal zo vaak ziek zijn als kinderen die thuis blijven. De oorzaak is dat er veel kinderen in een ruimte leven en hierdoor elkaar aansteken. Kinderen die ziek zijn mogen niet naar de opvang komen totdat ze weer beter zijn. Hier zul je zelf een vervangende oppas voor moeten vinden.

4. Baby’s ervaren 40% meer stress op een kinderopvang dan thuis

Op een kinderopvang zou een baby meer stress ervaren dan een kind dat thuis is. Een onderzoek heeft aangetoond dat bij baby’s de stress op een kinderdagverblijf veertig procent hoger ligt dan baby’s die thuis zijn. Kinderen tot twee jaar ontwikkelen tijdens deze periode hun stresssysteem. Er zijn aanwijzingen dat stress op zo’n jonge leeftijd kan leiden tot gedragsproblemen.

Toeslag van de overheid

Hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt ontvangen hangt af van de hoogte van je inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Je kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen.
In deze tabel van de Rijksoverheid kun je een idee krijgen van hoeveel percentage aan toeslag je kunt ontvangen.

Wat het maximum is van de toeslag hangt af van de soort opvang. Zo is het maximumuurtarief voor de dagopvang (€7,45 in 2018) hoger dan het maximumuurtarief voor de buitenschoolse opvang (€ 6,95 in 2018).

LEES OOK: Kinderopvangtoeslag aanvragen 2018: dit moet je weten

Grootte van de groep

Is je kind jonger dan 4 jaar, dan kan hij terecht op een kinderopvang. De groepen bestaan meestal uit maximaal 12 baby’s. Een peuter komt in een groep van maximaal 16 kinderen. Het aantal medewerkers per groep is afhankelijk van het aantal kinderen in de groep

Kosten kinderopvang

De kosten per uur verschillen per kinderdagverblijf. Dit hangt van meerere factoren af:
– het soort contract
– halve dag opvang of hele dag opvang
– het aanbod in de buurt
– het gebruik van extra services, bijvoorbeeld extra ruime openingstijden (indien mogelijk)

Het gemiddelde bedrag per uur ligt op ongeveer 7 euro. Maar nogmaals, dit hangt af van de opvang en van jouw wensen.

Wendagen

De meeste kinderverblijven die bieden wendagen aan. Een wendag is belangrijk voor je kind, maar ook voor de ouders. Afhankelijk van de kinderopvang zijn er tussen de 2 en 4 wenmomenten. De ouder(s) kunnen tijdens een wendag bijvoorbeeld een ochtendje op de opvang blijven om te zien hoe hun kind het ervaart. Doet hij goed mee? Is hij op zijn gemak? Maar ook het gevoel wat de ouder erbij krijgt is erg belangrijk.

Inschrijven

Je kunt je bij een kinderopvang inschrijven vanaf het moment dat je zwanger bent. Wanneer je zeker weet dat jouw kind naar een opvang moet gaan, wacht dan niet te lang met het inschrijfproces. In sommige buurten zijn er weinig plekjes vrij en zijn er wachtlijsten.
Maandag, dinsdag en donderdag zijn erg gewilde dagen voor de opvang van kinderen.

LEES OOK: Baby’s die met kerst of nieuwjaar zijn verwekt hebben deze voordelen

Reageer op artikel:
Kinderopvang voor jouw baby: dit zijn de voordelen, nadelen en meer
Sluiten