‘Ik liet mijn dochter vallen, en dit is wat ik daar van leerde’

Het klinkt als de grootste nachtmerrie van iedere ouder: je kind laten vallen. Het overkwam Chelsea Pedgett, die haar 3-jarige dochter liet vallen. Patsboem, op de grond. Chelsea vertelt haar verhaal.

Chelsea komt uit Zuid Californië (jaloers!) en heeft twee schattige peuters. Op haar blog Binkies & Baubles houdt ze haar hele leven gedetailleerd bij. Zo ook het moment dat ze haar 3-jarige dochtertje liet vallen in een volle bioscoop. Wij schreven een vrije vertaling van haar verhaal.

Moeder-dochter date: yay!

‘Ik nam mijn dochter mee naar de bioscoop om de film SING te kijken. Het was zo ontzettend leuk. Ik vind onze dates met z’n tweetjes fantastisch. Als ze een beetje jaloers is op de aandacht die haar kleine zusje krijgt, of wanneer onze moeder-dochter relatie een beetje stroef verloopt, neem ik haar mee op date.

Het was een regenachtig weekend. Mijn man bleef thuis met de baby, ik ging met Cora naar de bioscoop. We kochten popcorn en M&M’s en we keken naar alle dieren die zongen en dansten in de film. We zaten op de voorste rij. Dat vindt zij het fijnste, zodat ze haar benen kan strekken (lees: rondrennen) wanneer zij dat wil.

LEES OOK: Je baby verwennen? ‘Kan niet!’ zegt de wetenschap

Tijdens de tweede helft van de film werd Cora drukker. Ik liet haar dansen en op de railing van de trap spelen. Ik had een keuze. Ik had kunnen zeggen dat ze weer op haar stoel moest gaan zitten, maar ik wist dat die keuze in een driftbui zou eindigen. En wanneer dat gebeurt, zou ik ‘de moeder die haar kind niet naar de bioscoop had moeten brengen’ zijn. Of ‘de moeder die haar kind niet onder controle heeft’.’

Laat haar klein zijn

‘Dus ik koos ervoor om haar te laten spelen. Ik koos om haar klein te laten zijn. Ze mocht dansen op alle nummers uit de film. Ik was erbij. En als er iets zou gebeuren, zou ik haar kunnen vangen.

WHOOPS. Net op het moment dat ik even achterover ging zitten, valt mijn kleine meisje met haar hoofd naar voren over een bioscoopstoel naar beneden. Het ging goed met haar. Ze was nog aan het trillen, met een tand door haar lip. Ze huilde, maar het ging goed. Meteen dacht ik aan mijn gemaakte keuze. Ik wenste dat ik haar opgevangen had. Ze was goed terecht gekomen, maar het had honderd keer erger kunnen aflopen.’

LEES OOK: Autovakantie carhack: nooit meer een voorover vallend hoofdje in het autostoeltje

Keuzes

‘Deze keuzes moeten we elke dag voor onze kinderen maken. Jong of oud. Wij beslissen wat hun grenzen zijn. En soms kiezen we verkeerd. Soms kijken we weg op het verkeerde moment. Ik denk dat elke moeder haar kind kent en weet welke grenzen er bij dat kind horen. We willen alles goed doen voor onze kleine, en dit was een moment dat ik het niet goed gedaan had.

En dat kan gebeuren.

Toen we naar huis gingen, heb ik een knuffel voor haar gekocht. Om haar beter te laten voelen. Om MEZELF beter te laten voelen. Elke keer wanneer ik haar aankeek, met die dikke lip op haar betraande gezichtje, voelde ik me zo schuldig. Ik moest mezelf er aan helpen herinneren dat we geluk hadden gehad – er was geen ziekenhuis of hechting aan te pas gekomen. Maar dat was de eerste keer dat ze gevallen was.

Toch gaan we gewoon door. Ik zal nog veel meer fouten maken. Ze zal vast nog vaker vallen. En hopelijk lopen ze allemaal zo goed af als deze keer. Ik zal proberen sterk in mijn schoenen te staan. Ik laat haar kind zijn, en zal haar grenzen continu aftasten. Aan alle mama’s die hun kindje ook eens hebben laten vallen: ik sta achter je. We kunnen niet leren hoe je weer opstaat, als je nooit gevallen bent.’

Dit vinden we erg belangrijk. Jezelf blijven. 7 tips om jezelf te blijven in je nieuwe rol als moeder

Red Tri

Reageer op artikel:
‘Ik liet mijn dochter vallen, en dit is wat ik daar van leerde’
Sluiten