10 x overeenkomsten tussen een ‘gewone’ bevalling en een keizersnede

Na 9 maanden is het dan eindelijk zo ver: de baby wil eruit. Vaak gaat dat via het geboortekanaal (om het maar even medisch te benoemen), bij anderen komt er een keizersnede aan te pas. En nee, het een is niet leuker/beter/fijner dan het andere. Bovendien je hebt meestal simpelweg geen keuze.

Als de kleine er eenmaal uit is, worden we – keizersnede of niet – overspoeld door verwondering of geluk. En dat is het belangrijkste, right? Natuurlijk heeft Moeder Natuur de bevalling via down under bedacht, maar er worden talloze levens gered door een keizersnede. Het is dus maar goed dat deze mogelijkheid bestaat.

Tegen elkaar opbieden met de voor- en nadelen? Niet doen dus. Bovendien zijn er heel wat overeenkomsten tussen deze twee manieren van bevallen. Om te beginnen krijg je er een prachtig mini-mensje voor terug. En er is meer:

1. Een bevalling doet pijn

Hoeveel yogalessen je ook gevolgd hebt, een bevalling doet gewoon immens veel pijn. Een baby is nou eenmaal groter dan het geboortekanaal (‘theoretisch gezien past het niet, maar in de praktijk moet het wel lukken’, zei een verloskundige ooit), en een snee in je buik is ook geen pretje. Je kunt pijnstillers krijgen, maar je voelt hoe dan ook die eerste weeën. Op een gegeven moment raakt de verdoving uitgewerkt. Oh, en hadden we het al over ‘naweeën’ gehad?

2. Die baby moet er uit, hoe dan ook

Bijna alle zwangere vrouwen kampen met 9-maanden problemen. En daarom willen we allemaal dat hij of zij er zo snel mogelijk uit komt.

3. Jij hebt de controle

Jij staat op deze dag echt in de spotlights, op welke manier de baby ook geboren wordt. Wil je de baby gelijk op je borst hebben? Vraag dat. Wil je dat er foto’s worden gemaakt? Dat mag. Jij bepaalt zelf waar je behoefte aan hebt, of je nu ‘The ring of fire‘ doormaakt of dat de baarmoeder wordt gehecht (regels die aan de keizersnede verbonden zijn, daargelaten natuurlijk).

4. Je baby heeft trek

Je taak als mommy is na de bevalling nog niet voorbij. Je baby heeft honger, dus hij of zij wil gevoed worden. En liefst een beetje snel. Geef duidelijk aan hoe je dat wilt doen (borstvoeding of flesvoeding) en vraag ook zeker om hulp als dat nodig is.

De andere 6 overeenkomsten tussen een keizersnede en een ‘gewone’ bevalling, lees je op Famme.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 x overeenkomsten tussen een ‘gewone’ bevalling en een keizersnede
Sluiten