Hoe je je katten het beste kunt voorbereiden op de komst van de baby

Een baby in huis is niet alleen wennen voor jou en je partner. Nee, ook de spinnende viervoeters die er rondlopen moeten ontzettend wennen aan een baby in huis!

Huisdieren vergen veel tijd en aandacht. Veel van die tijd en aandacht zal nu naar de baby gaan. Je weet nooit zeker hoe de huisdieren gaan reageren op de komst van de baby. Nieuwe geuren, nieuwe geluiden, nieuwe grenzen. En da’s even wennen! Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat je katten in ieder geval goed kunnen wennen

1. Geef op tijd grenzen aan

Veel soon to be ouders maken de kinderkamer al ruim van te voren af. Wil je niet dat de katten op de kinderkamer komen? Geef dat dan al ruim van te voren aan, zodat ze daar aan kunnen wennen.

Veel katten zullen het fijn vinden om in het bedje van de baby te liggen. Het is immers zacht en ligt lekker, en er ligt nog geen baby in, dus waarom zouden ze daar níét op liggen? Om dit te voorkomen kan je óf er altijd voor zorgen dat de deur dicht is, óf wat zilverfolie over het bedje heen spannen. Katten houden niet van zilverfolie. Het kraakt, is koud en ligt niet fijn. Grote kans dat ze het bedje voortaan geen blik meer waardig gunnen.

LEES OOK: Het is belangrijk dat een baby opgroeit met huisdieren

2. Vergeet niet om je katten ook aandacht te geven

De switch in aandacht vinden katten niet fijn. Zij waren er eerst, dus zij verdienen de meeste aandacht. Tenminste, zo denken katten. Katten worden jaloers als de zich genegeerd en onzichtbaar voelen. En dan heb je de poppen pas echt aan het dansen: dan worden ze gemeen en zorgen ze er zelf wel voor dat ze in de spotlight komen.

Neem een momentje om je kat even lekker te verwennen. Of laat de kat bij je zitten terwijl je borst- of flesvoeding geeft. Op die manier laat je de kat weten dat hij nog steeds heel belangrijk is.

3. Neem iets mee uit het ziekenhuis wat naar de baby ruikt

Moeten jij en je baby nog even in het ziekenhuis blijven? Zorg er dan voor dat er al iets thuis komt wat naar de baby ruikt. Een mutsje, dekentje of een onesie, het maakt eigenlijk niet uit wat het is. Laat je partner, een familielid of een vriendin langs jullie huis gaan voordat je zelf met de baby thuis komt. Op die manier kunnen de katten wennen aan de nieuwe geur van de baby. Hoe comfortabeler de kat met de nieuwe geur is, hoe gemakkelijker de echte introductie zal gaan.

LEES OOK: Baby’s en katten: waarom hebben die twee een hekel aan elkaar?

4. Zorg ervoor dat de vacht van je beestje goed bijgehouden is

Want dat is niet alleen fijn voor de kat, maar ook voor de hygiëne van de baby. Zorg ervoor dat de kat goed gekamd wordt om zo veel mogelijk losse haartjes te voorkomen. Ook belangrijk: korte nagels. Kattennagels zijn scherp, en het laatste wat je wilt is dat je baby (per ongeluk) een schram krijgt van de kat.

5. Geef het wat tijd

We kunnen je alvast verklappen dat het een lastige periode kan zijn. Je katten hebben gewoon wat tijd nodig om aan de baby te wennen. Het is belangrijk om rustig aan te doen en niets te forceren. Naar verloop van tijd zullen je baby en je katten beste vrienden worden, wedden?

Wij zijn heel benieuwd hoe jouw katten reageerden op jullie baby. Laat je het ons weten op Facebook?

Dit is ZO SCHATTIG! 10 x zwangerschap aankondiging met een huisdier in de hoofdrol

Red Tri

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe je je katten het beste kunt voorbereiden op de komst van de baby
Sluiten