De baby 13 apr 2017 Susan Dalstra

Onderzoek: kant-en-klare babyvoeding vaak beter dan zelfgemaakt eten

Veel moeders voelen zich schuldig als ze niet eigenhandig een supergezond babyhapje met verse groenten in elkaar hebben gedraaid, maar wat blijkt uit nieuw onderzoek: die zelfgemaakte hapjes zijn helemaal niet per se gezonder. 

Sterker nog: de onderzoekers ontdekten dat er in huisgemaakte babyvoeding vaak meer suiker (2,5 gram versus 2,2 gram uit de supermarkt), veel meer zout (0,24 gram versus 0,08 gram), dubbel zoveel proteïne, twee keer zoveel vet en driedubbel zoveel verzadigd vet bevat. Baby’s die de bekende potjes of zakjes babyvoeding kregen, zouden twee keer zoveel moeten eten om dezelfde hoeveelheid binnen te krijgen als baby’s die alleen zelfgemaakte hapjes binnenkrijgen. Oef.

Kookboeken

Voor het onderzoek werden 278 kant-en-klare babyhapjes en 408 zelfgemaakte hapjes onder de loep genomen. De zelfgemaakte hapjes kwamen uit 55 verschillende populaire kookboeken voor baby’s en jongen kinderen. De kant-en-klare hapjes waren afkomstig uit verschillende supermarkten en drogisterijen.

LEES OOK: Fotografe maakt met prachtige fotoserie eind aan discussie borstvoeding vs. flesvoeding

Verzadigde vetten

Schokkende cijfers dus, maar er is één belangrijke kanttekening: de zelfgemaakte hapjes bevatten wel meer voedingsstoffen. Daarentegen bevatte de helft van die thuismaaltijden meer calorieën dan aanbevolen en 37% meer verzadigde vetten dan aanbevolen. Die vetten zijn essentieel voor de groei van je baby, maar in excessieve hoeveelheden kunnen ze overgewicht in de hand werken en een negatief effect hebben op de algehele gezondheid van je kindje.

Praktisch alternatief

‘Het merendeel van de supermarktmaaltijden komt de richtlijnen voor de benodigde hoeveelheid energie tegemoet. Ze zijn een praktisch alternatief voor huisgemaakte hapjes en bieden een breder aanbod aan groenten’, schrijven de onderzoekers.

Aan de potjes en zakjes babyvoeding kleeft trouwens wel een nadeel: de prijs. Thuis koken voor je baby is over het algemeen een stuk voordeliger.

Veel vrouwen worstelen met de keus tussen fles- of borstvoeding. We hebben hier de voor- en nadelen van beide nog eens voor je op een rij gezet. 

Wil je altijd het beste voor je baby? Vergeet ons dan vooral niet te liken!

The Daily Mail

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: kant-en-klare babyvoeding vaak beter dan zelfgemaakt eten
Sluiten