Kans vergroten om zwanger te worden van een tweeling? Houd hier rekening mee!

Sommige koppels dromen ervan een tweeling te krijgen, terwijl het voor andere ouders in spe juist de grootste nachtmerrie is. Maar: in hoeverre kun je de kans vergroten om zwanger te worden van een tweeling? Kan dat überhaupt? 

Het antwoord is ja en nee. Ten eerste zijn er twee type tweelingen: identieke (eeneiige) en niet-identieke (twee-eiige) tweelingen. Iedere vrouw heeft dezelfde kans op een identieke tweeling. Je krijgt een eeneeiige tweeling wanneer een eitje bevrucht wordt door een zaadcel en dat eitje zich vervolgens opsplitst in twee verschillende embryo’s.

Bij niet-identieke tweelingen werkt het net even anders. Zij vormen twee apartjes eitjes die worden bevrucht door twee aparte zaadcellen. Sommige vrouwen hebben genetisch gezien een grotere kans om zo zwanger te raken van twee kinderen. Er zijn echter verschillende factoren die de kans vergroten om zwanger te worden van een tweeling.

1: Leeftijd

Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een tweeling. Wanneer je de pre-menopauze bereikt, laat je lichaam meer dan één eitje per maand vrij. Hoe meer eitjes, hoe groter de kans dat meer dan één eitje wordt bevrucht. Na je 35ste neemt ook de hoeveelheid oestrogeen toe, wat- grappige twist van de natuur – een ‘vruchtbaarheidspiek’ geeft.

2: Genen

Kom je uit een familie met veel niet-identieke tweelingen? Dan is de kans groter dat jij die ook krijgt.

3: Meer baby’s

Gewoon simpele kansberekening: hoe meer baby’s je krijgt, des te groter de kans dat daar een tweeling tussen zit. Bovendien hebben vrouwen die al eens zwanger zijn geweest een grotere kans op een tweeling. Ook vrouwen die al een tweeling hebben, hebben een (grote) kans dat ze wederom een tweeling krijgen.

LEES OOK: De bijzondere dingen te je te horen krijgt als je zwanger bent van een tweeling (of meer)

4: IVF

Iedere vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF of vruchtbaarheidsmedicatie, kan de kans vergroten om zwanger te worden van een tweeling. IVF stimuleert de eierstokken wat ervoor zorgt dat er iedere maand meer eitjes vrijkomen. En vanzelfsprekend is de kans zo ook groot dat meer dan één eitje wordt bevrucht.

5: De pil

Als je zwanger wordt terwijl je de pil slikt of net gestopt bent met de pil, neemt de kans op een tweeling toe. Als je net gestopt bent, moet je lichaam alle hormonen als het ware weer herschikken. Dat proces zorgt ervoor dat er sneller meer dan één eitje bevrucht raakt.

6: Dieet

Ook dol op zoete aardappelfrietjes? Raar maar waar: volgens dr. David Williams hebben vrouwen die regelmatig zoete aardappel eten een grotere kans op een tweeling. In zoete aardappel zit een samenstelling die een hormoon aanmaakt dat de follikels stimuleert en zo de kans op meer dan één eitje per maand vergroot. En in de legende over oesters zit ook een kern van waarheid… in oesters zit zink, en zink helpt bij de spermaproductie. Als je partner graag oesters slurpt, is de kans groter dat zijn sperma twee eitjes tegelijkertijd bevrucht.

LEES OOK: Vader brengt zelf tweeling ter wereld en de foto’s zijn prachtig

7: Lichaamstype

Vrouwen met een BMI dat hoger ligt dan 30 hebben grotere kans op een tweeling. Aangezien een BMI tussen de 20 – 25 wordt beschouwd als een gezond BMI is het echter geen aanrader om hier op te mikken als je droomt van een tweeling. Ook opvallend: lange vrouwen hebben ook een grotere kans op een twee-eiige tweeling.

8: Borstvoeding

Vrouwen die borstvoeding geven en prolactine produceren hebben negen keer meer kans om zwanger te worden van een tweeling dan vrouwen die geen borstvoeding geven op het moment van de conceptie. Goed om te weten als je serieus wil doorpakken (of de gedachte aan in deze fase opnieuw zwanger raken – en dan ook nog van een tweeling je bloednerveus maakt).

Ook heel bijzonder: deze tweelingzussen bevielen binnen een paar uur van beide zoontjes.

Niks meer missen? Like ons op Facebook!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mama Mia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kans vergroten om zwanger te worden van een tweeling? Houd hier rekening mee!
Sluiten