Nieuw Zweeds onderzoek: kankercellen sterven mogelijk door stofje in moedermelk

De gezondheidsvoordelen van moedermelk zijn al vaak onderzocht. Maar een nieuwe ontdekking van de effecten van een stof in moedermelk – Hamlet -, lijkt een effectieve en doelgerichte manier te zijn om kankercellen te doden.

Bewerkte moedermelk doodt kankercellen

Zweedse onderzoekers van de Universiteit van Lund hebben veelbelovende resultaten gevonden in een onderzoek naar de effecten van het Hamlet-eiwit op blaaskankerpatiënten. De blaaskankerpatiënten die geïnjecteerd werden met de stof, begonnen binnen enkele dagen dode tumorcellen via de urine af te voeren. De moedermelkstof richt zich enkel op kankercellen, en biedt hierdoor een mogelijk beter alternatief voor chemotherapie en radiotherapie behandelingen, die zowel naast kankercellen ook de gezonde cellen in het lichaam beschadigen.

Lees ook: Nieuw onderzoek toont aan dat borstvoeding gezond is voor het hart

Per ongeluk ontdekt

Immunologie Professor Catharina Svanborg ontdekte de stof per ongeluk tijdens het onderzoeken van een antibiotica. “Toen we deze melkverbinding toevoegen stierven tot onze verbazing de tumorcellen. Het was een toevallige ontdekking, vertelt ze. Professor Svanborg was op zoek naar nieuwe antimicrobiële – anti-infectie – middelen, waarvan nieuwe moedermelk een rijke bron is. Professor Svanborg vertelt dat moedermelk het alfa-lactalbumine-eiwit bevat, dat Hamlet wordt genoemd. Hamlet heeft meerdere effecten op tumorcellen waardoor het de cellen kan doden. De professor vergelijkt het met cement overgieten van de kankercellen. Hamlet kan gezien worden als het cement. Door dit laagje kunnen de kankercellen geen nieuwe moleculen meer maken en overleven ze niet.

Lees ook: Actrice Hilary Duff deelt openlijk waarom ze haar dochtertje geen borstvoeding meer geeft

Nieuwe onderzoeken

‘Er is iets magisch aan het vermogen van Hamlet om zich op tumorcellen te richten en ze te doden’, zei professor Svanborg. De wetenschappers suggereren dat de samenstelling van de moedermelk ook darm- en baarmoederhalskankerpatiënten zou kunnen helpen. Een nieuw onderzoek met het Hamlet-eiwit versus een placebo wordt gepland, om de mogelijke voordelen te testen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nieuw Zweeds onderzoek: kankercellen sterven mogelijk door stofje in moedermelk
Sluiten