De baby 3 jun 2017 Redactie

Goede vraag: kan je baby bruine ogen krijgen als jullie allebei blauwe ogen hebben?

Als jij en je partner de wereld bekijken door een paar blauwe kijkers, zou je verwachten dat je baby ook op de wereld komt met blauwe ogen. Maar niets is minder waar, uit onderzoek is gebleken dat het juist heel goed zou kunnen dat je kind bruine ogen krijgt.

So long, farewell biologielessen van vroeger. Het kan dus goed voorkomen dat je kind bruine ogen krijgt, terwijl jij en je partner felblauwe ogen hebben. Hoe? Dat heeft alles te maken met het feit dat blauwe ogen ontstaan uit een gemuteerd gen. Iedereen op de wereld had namelijk bruine ogen, maar ooit is er een gen gemuteerd (onderzoekers denken bij een Spaanse man die 7 duizend jaar geleden leefde) waardoor de nakomelingen van diegene dus blauwe ogen kregen.

Onderzoek

De universiteit van Kopenhagen onderzocht 800 ‘blauwogen’, en 99,5 procent van de mensen was in het bezit van hetzelfde gemuteerde gen. Je kunt dus stellen dat (bijna) alle mensen met blauwe ogen met elkaar in verband staan. Eh, ja. Dat is best een gek idee.

LEES OOK: Verhelderend! Dit ziet een pasgeboren baby als ‘ie naar jou kijkt

Dominant gen

Maar, hoe kan het dat twee mensen met blauwe ogen tóch een kind met bruine ogen kunnen produceren? Het antwoord is simpel. Iedereen krijgt twee genen van zijn ouders, een van de moeder en een van de vader. Stel dat de vader in het bezit is van een gemuteerd gen, maar ook van een werkend gen voor bruine ogen, dan krijgt het kind hoogstwaarschijnlijk bruine ogen. Dat gen is namelijk dominant.

Speciaal!

Wat nu als beide ouders een gemuteerd gen hebben? Dan is de kans op een kind met blauwe ogen 25%. Omdat het gemuteerde gen het niet wint van een werkend gen voor bruine ogen, is er een grote kans dat het gemuteerde gen door de generaties heen verloren gaat. Lang verhaal kort: mensen met blauwe ogen zijn dus eigenlijk gewoon heel speciaal én kunnen kinderen krijgen met bruine ogen. Hoe bijzonder!

Alles wat je wilt weten: 7 feitjes die je vast nog niet wist over de kleur ogen van jouw baby

YourTango

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Goede vraag: kan je baby bruine ogen krijgen als jullie allebei blauwe ogen hebben?
Sluiten