Zorgeloos kamperen met je baby? Deze tips helpen je op weg

Marleen Staal 14 jul 2018 De baby

De vakantie staat voor de deur, maar je moet nog wel even de figuurlijke drempel over als je met je baby weg wilt. Dat vergt de nodige voorbereiding. Zeker als je van kamperen houdt. Met z’n twee is het nog romantisch te noemen op drie vierkante meter gras, maar met zijn drietjes? Met deze tips jaag je elkaar – padoem tss – de tent niet uit.

Kamperen kun je altijd opnieuw blijven leren. Want met de handige snufjes van tegenwoordig en triljoen soorten kampeervakanties, ben je met kamperen allang niet meer beperkt tot een massacamping ergens in de krochten bij het Gardameer.

LEES OOK: Op reis met je baby? Let hierop bij het kiezen van je vakantiebestemming

Verschillende soorten kamperen

Als je wel van kamperen houdt, maar met een baby toch wat meer comfort wilt, ga dan op een glamping-vakantie. Of trek eropuit met een camper. Heb je toch een soort ‘huis’-gevoel. Met een huilend hummeltje is wat meer privacy en gemak niet verkeerd en met vier tentdoeken ben je nu eenmaal wat beperkter.

Kijk dus eerst naar wat voor soort kampeervakantie goed bij je situatie past. Heb je een heel zoet kind? Ga dan voor een wat grotere tent dan je gewend bent. Een extra persoon – hoe klein ook – neemt ook extra spullen met zich mee. Een tent waar in ieder geval een reiswiegje in past is perfect.

Afstand

Check welke afstanden voor jou en je familie haalbaar zijn. Een lange autorit naar het zuiden van Frankrijk is misschien net wat te veel van het goede. In Zuid-Duitsland of Luxemburg vind je ook prachtige bossen om te kamperen. Plan de autorit zo in dat je rijdt wanneer je baby slaapt en stopt als het tijd is voor voeden of verschonen.

Ander slaapritme

Als je al wat langer kampeert zul je het zelf ook wel gemerkt hebben: op de camping heb je een ander slaapritme dan normaal. Als de zon onder is ga je naar bed en komt -ie op dat sta je zo ineens om zes uur op. Niet heel gek dat je baby ook een ander ritme heeft.

Wees een beetje lief hierin voor jezelf en houd niet te krampachtig vast aan rituelen en slaapopvoeding die je thuis handhaaft. Doe wat je het beste lijkt om de kleine in slaap te laten vallen, ook fijn voor je kampeerburen als ze binnen gehoorafstand verblijven. Laat de teugels wat meer vieren. Het is per slot van rekening vakantie, alles is een beetje anders.

Denk praktisch

Met een baby is het handig om wat dichterbij het toiletgebouw te zitten of vlakbij de parkeerplaats. Het uitzicht is misschien niet zo idyllisch dan wanneer je bij een beekje bivakkeert, maar praktisch is het wel. Grote kans dat de kampeerplekken hier ook wat ruimer zijn, waardoor je ook wat meer privacy hebt.

LEES OOK: 15 Zomerse hacks als je met je baby naar het strand gaat

Samen op vakantie

Ben je bevriend met een stel dat net zoals jullie ook van kamperen houdt en kinderen heeft? Opper het idee om samen op kampeervakantie te gaan. Dat is niet alleen gezellig voor de kinderen, je kan ook af en toe op elkaars kroost passen voor een paar uurtjes ‘me time’. Bovendien, als je een dagje op pad gaat kun je elkaar helpen in het slepen van spullen.

Maak hier van tevoren wel duidelijke afspraken over om onenigheid of spanningen op vakantie te voorkomen.

Wasbare luiers

Als je in het ‘gewone’ leven geen wasbare luiers gebruikt, is dit een goede optie om te introduceren op vakantie. Je kan elke dag een handwasje doen (begin met een voorwasje in de campingdouche en daarna in een teiltje) en de hydrofiele doeken zijn binnen no time droog in de zon. Emmertje mee en wasmiddel dat grondig zijn werk doet en klaar ben je. O, en vergeet niet wasbare inlegvellen mee te nemen.

Wees voorbereid (maar je gaat geheid dingen vergeten)

Het geeft niks als je net Dat Ene Belangrijke Ding bent vergeten. Dat kan gebeuren. Je kunt je goed voorbereiden, maar niet op alles. Maak een lijst met spullen waarvan jij denkt dat het goed zal werken. Een hangmat om in te voeden of te slapen in de schaduw, een plastic opvouwbare kinderstoel of een klamboe tegen de muggen als je denkt hier veel last van te hebben.

Zolang je genoeg luiers, een extra setje kleren per dag meeneemt en een reservere luiertas voor onderweg inpakt, heb je al een goed begin.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zorgeloos kamperen met je baby? Deze tips helpen je op weg
Sluiten