13 x dit moet elke vader weten over de eerste dagen met z’n baby

The truth and nothing but the truth

In jouw eerste dagen als kersverse vader komen er ontzettend veel dingen op je af. Meer dan dat wij kunnen beschrijven, maar toch. Van vader tot nieuwe vader hierbij een overzicht van wat je mogelijk te wachten staat.

Allereerst: iedereen is anders. Vaders, moeders en baby’s. Dus ook jij en je baby. Het is dus onmogelijk om alle mooie, ontroerende, spannende en vreemde dingen te beschrijven die jou de eerste dagen en weken kunnen overkomen. Desalniettemin: de onderstaande punten geven je wellicht wat houvast, maar houd er dus niet té veel aan vast.

1. Een baby ruikt vaak niet zo lekker

Oké, even als mannen onder elkaar: baby’s ruiken soms niet zo best. Een beetje muffig of een beetje zurig. Natuurlijk niet als je ze net van top tot teen in de Zwitsal hebt gedoopt, maar zelfs dat kan niet alles maskeren. Capiche? Maak je geen zorgen.

2. Je moet wennen

Eerst wat geruststellende woorden: maak je geen zorgen als de eerste dagen een beetje onwennig en awkward aanvoelen. Da’s heel normaal, want de meesten van ons ervoeren in het begin wel een beetje zo’n ja, eh, en nu?-gevoel. Je kleintje zal nog veel slapen en verder vooral drinken en huilen en er is nog niet echt sprake van contact met hem of haar. Accepteer je onwennigheid en misschien zelfs een vleugje onzekerheid en ga vooral genieten.

3. Omarm bezoek, maar geef je grenzen aan

Wanneer de baby geboren is, wil iédereen natuurlijk op bezoek komen. En allemaal zo snel mogelijk. Dus allemaal tegelijk.

De kans is aanwezig dat je vrouw/vriendin de eerste paar dagen nog flink wat rust moet pakken. Er zijn geen gouden regels: sommige stellen laten direct zo veel mogelijk mensen komen, bij andere stellen kun je spontaan binnen komen wandelen en weer anderen spreiden bezoek het liefst uit over een wat langere periode op vaste tijden. Doe wat voor jullie goed voelt.

Hoe leuk het ook allemaal is: je zult waarschijnlijk nee moeten leren zeggen. Here’s a shocker: babys en net bevallen vrouwen gaan niet echt lekker op drukte en stress. Zorg dus dat jullie de touwtjes in handen houden en laat je niet overweldigen door alle aandacht.

4. Het social media probleem

Een relatief nieuw probleem dat ouders die de afgelopen, pak ‘m beet vijf jaar, een kind hebben gekregen maar al te goed kennen. Alles en iedereen belandt op social media en dus ook jullie baby; als je niet oplet, tenminste.

Spreek van tevoren dus duidelijk met elkaar af wat jullie ‘social media beleid’ is en communiceer dit naar jullie bezoek.

5. Een kraamverzorgster is een raar iets

Bereid je er alvast op voor dat dit best een maf iets is. Aan de ene kant is het heel persoonlijk: iemand is de hele dag bij jou over de vloer, maakt gebruik van jouw spullen, zit aan je kind en maakt jullie en jullie relatie van dichtbij mee. Vergeet echter niet dat je hier te maken hebt met een professional. Je kunt alles bespreken. Indien je geen klik voelt met de kraamhulp, kun je dit ook netjes aankaarten. Een goed gevoel is wel belangrijk. Schroom ook niet om aan te geven wanneer de hulp niet meer gewenst is. Als er hulp voor vijf dagen is afgesproken, maar de kraamverzorgster na twee dagen eigenlijk al niets meer hoeft te doen, dan kunnen jullie gerust alleen verder. Andersom geldt ook: hebben jullie het gevoel nog wat meer of langer hulp nodig te hebben, geef dit dan aan.

6. Baby’s hebben geen ritme

Het ritme van een baby matcht niet bepaald lekker met het jouwe. Overdag slapen? Tuurlijk! Midden in de nacht aan de borst? Yes, please! Je snapt het al: jouw ritme zal de eerste paar dagen, weken en misschien wel maanden worden bepaald door je kind. Geeft niet, doe je met liefde natuurlijk, maar houd er wel rekening mee.

Onthoud ook dat geen kind hetzelfde is. Je kunt een baby hebben die de eerste dagen extreem veel slaapt, super needy is, zich een slag in de rondte drinkt of poept alsof er geen morgen is. No worries. Dit zijn allemaal volstrekt normale dingen.

7. Vrij zijn, is wel zo chill

Het verlof voor vaders is in ons land niet bijzonder royaal geregeld. Vaar op je eigen gevoel. De eerste dagen moet je er gewoon zijn, maar als je daarna nog de behoefte voelt om langer vrij te zijn, ga er dan voor.

De keuze is natuurlijk geheel aan jou, maar vrij zijn, is wel zo chill. Zowel mama als kind heeft in de eerste periode veel zorg en liefde nodig en er komt ontzettend veel op je af. Door ruim de tijd te nemen voor alle nieuwe papataken, verzeker jij jezelf en je gezin van een goede start.

8. Ze maken rare geluiden in hun slaap

Zo’n kleintje kan toch nooit veel herrie produceren? Oh, reken maar van wel. Met je kindje bij jou op de kamer is de kans aanwezig dat je flink wat onrustige nachten tegemoet gaat. Sowieso worden baby’s vaak meerdere malen per nacht wakker voor (borst)voeding of een schone luier, maar ook als zij in een diepe slaap zijn, kunnen er de vreemdste geluiden uitkomen. Just so you know.

9. Help mama!

De lasten zijn niet helemaal eerlijk verdeeld in de zwangerschap en het vroege ouderschap. Niet alleen heeft jouw vrouw of vriendin een bevalling moeten doorstaan; wanneer de kleine honger heeft, wil hij/zij aan de borst bij mama. En dat zul je merken ook. Stel je er op in dat dit niet altijd even gemakkelijk gaat.

Niet alleen kan het kleintje moeite hebben met het vinden van de tepel, voor mama is het ook geen pretje om uit een diepe slaap te ontwaken en meteen klaar te moeten staan. Wees een goede man en help haar. Al is het maar met een knuffel of een kopje thee middenin de nacht.

10. Zoek zo veel mogelijk contact

De eerste dagen van je kindje zijn zeer belangrijk voor een goede start. Zoek daarom zo veel mogelijk contact met je baby. Dat wil niet zeggen: wakker maken wanneer jij zin hebt om de baby vast te houden, maar wel lekker samen bezig zijn wanneer hij/zij wakker is.

Huidcontact is goed, dus pak die kleine lekker vaak bij je. Een baby kan een lastpak zijn, maar evenzo makkelijk. Een baby kan namelijk overal tukken, dus af en toe lekker tegen jou aan is helemaal top.

11. Wees delicaat

Hoe je een baby vasthoudt en verplaatst, leer je zo. Echt, dat is een fluitje van een cent, zolang je maar een beetje vertrouwen in jezelf hebt. Onthoud wel dat je beter te voorzichtig dan overmoedig kunt zijn.

12. Het gaat niet allemaal goed (en dat is prima)

Alles waarvan je denkt: shit, dat gaat geheid een keer fout, gaat ook daadwerkelijk een keer fout. Dat gebeurt elke vader. De eerste dagen zullen de meeste baby’s bijvoorbeeld geregeld spugen (let op: de kraamverzorgster gaat hier de überchique term ‘een mondje teruggeven’ voor gebruiken).

Bereid je voor op veelvuldig poetsen en verschonen. Het hoort er allemaal bij. Net als dat je jouw kindje een keer verkeerd zult oppakken of dat de kleine ontsteekt in een verschrikkelijke huilbui waar je de oplossing even niet voor hebt.

13. Wat je moet weten over krampjes

Baby’s kunnen de eerste paar weken (en soms wel maanden) geregeld last hebben van (heftige) buikkrampen. Dit hoort erbij. Met een beetje geluk krijgt jouw kleintje alleen milde krampjes, maar wees erop voorbereid dat je baby ook heftige aanvallen zou kunnen ondervinden. Dit is echt onwijs zielig en afgezien van ‘tijgeren’ (je kindje in de lengte op de buik over je voorarm leggen) is er weinig wat je er tegen kunt doen. Het gaat vanzelf weer weg, maar tot die tijd kan jouw kleintje moord en brand schreeuwen. Vaak klinkt dit heftiger dan het daadwerkelijk is en is er geen reden tot zorg. Onthoud dat huilen de enige manier is waarop een baby kan communiceren.