Zwanger 13 jun 2017 Marije

Journalist vindt: ‘De gender reveal trend gaat veel te ver’

Net als de babyshower is deze trend overgewaaid uit Amerika en hier inmiddels ook hartstikke populair: de gender reveal party. Deze Amerikaanse journaliste is fel tegen.

De gender reveal party is een feest waarbij ouders het geslacht van de baby onthullen, op spectaculaire wijze. Emily Senger, een Amerikaanse journaliste, schrijft een open brief over haar aversie tegen deze feestjes. Wij maakten een vrije vertaling.

‘Dit is waarschijnlijk een nogal onpopulaire mening, maar daar komt-ie: ik ben geen fan van gender reveal party’s. Alhoewel mijn man en ik het geslacht van onze baby van te voren wisten, en dit ook aan mensen in onze omgeving vertelden, maakten we er geen big deal van. Geen feestje. Geen grote social media aankondiging. Deze winter verwachten we baby nummer twee en wederom zullen we de bekendmaking van het geslacht zonder veel poeha doen.

Mijn kinderen zullen hun leven in een wereld die gedefinieerd wordt door mannelijk of vrouwelijk geslacht en niets daar tussen in. Moeten we echt al beginnen met dit systeem op een foetus af te projecteren?

LEES OOK: Vrouwen met dit kenmerk krijgen meestal een jongetje

In het geval dat je de afgelopen tijd onder een steen hebt gelegen of niet aan social media doet zal ik even uitleggen hoe een gender reveal eruit kan zien. Het kan een verrassing zijn voor alle genodigden inclusief de aanstaande ouders, of de ouders weten al wat ze krijgen en willen het nieuws op een creatieve manier met de wereld delen. De meeste gender reveal party’s hebben een taart, cupcakes en een goede vriend die de uitslag van de 20-weken echo heeft en daarop gebaseerd een taart bakt met roze of blauwe vulling. De taart wordt op het feestje aangesneden waarna iedereen juicht en klapt als het resultaat zichtbaar is, om dat vervolgens te delen op social media.

Ja, een gender reveal party is een leuke manier voor vrienden en familie zich op de komst van de baby te verheugen en ja, ik grijp net als elke zwangere vrouw elk excuus aan om taart te eten.

Maar een paar clicks op Pinterest en ik weet weer waarom ik anti-gender reveal ben. Ik vind zoveel verschrikkelijke titels. Zoals ‘Wapens of glitter’, ‘Voetbal of ballet’, ‘Team roze of team blauw’. Je snapt wat ik bedoel. Naast het verschrikkelijke idee dat mannelijkheid iets met wapens te maken zou hebben – wat als je kleine jongen voetbal haat en het liefst op ballet wil? Moet ik er vanuit gaan dat meisjes automatisch van glitter houden?

Eigenlijk maken deze feestjes het geslacht bekend, dat wat je kunt zien op een echo. Niet de gender, dat ontwikkelt zich gaandeweg.

Daarmee zie je ook dat deze feestjes niets doen aan intersex baby’s (hermafrodiet). Ongeacht hoe vaak dit voorkomt, kunnen we zeker zeggen dat niet iedereen netjes binnen een mannelijke of vrouwelijke categorie valt. En soms heeft je gender identiteit niets te maken met het geslacht waar je mee geboren bent.

LEES OOK: 11 briljante ideeën voor een gender reveal party

Vergeet ook niet dat er, een paar maanden na de gender reveal party, een minstens zo uitgebreide babyshower plaatsvindt. Veel werk en veel geld, voor wie dit dan ook orgaiseert.

Ik wil niet zeggen dat mensen het geslacht van hun baby niet bekend mogen maken hoe zij dat willen, zeker niet als dit gepaard gaat met het eten van taart. Maar gender is gecompliceerd. Het is veel genuanceerder dan roze of blauw. En deze feestjes zijn dat niet, en daarom niets voor mij, of mijn foetus.

En nu ga ik op zoek naar een taart met gender neutrale vulling.’

Deze nieuwe moeder schreef een open brief over hoe ze reageert als mensen haar meisjesbaby voor een jongen aanzien.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

Todays ParentBeeld Call Me Cupcake

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Journalist vindt: ‘De gender reveal trend gaat veel te ver’
Sluiten