De mama 25 aug 2017 Susan Dalstra

10-jarig jongetje brengt zijn broertje ter wereld wanneer moeder plots moet bevallen

Toen Ashley Moreau een maand voor haar uitgerekende datum weeën kreeg, was er geen tijd te verspillen: het kindje kwam al met z’n voetjes eerst naar buiten en Ashley wist dat de baby daardoor niet in staat zou zijn te ademen. Ze was echter alleen thuis met haar 10-jarige zoon Jayden. 

Jayden holde naar zijn oma die een deur verderop woont, maar zij kon niet helpen omdat ze herstellende was van een rugoperatie. Hij en zijn moeder Ashley stonden er dus alleen voor terwijl hulpdiensten onderweg waren. Hoewel Ashley wist dat haar zoon doodsangsten uitstond,  oogde hij kalm en handelde hij heldhaftig – waarmee hij het leven van zijn broertje én zijn moeder redde.

Kalm en dapper

‘Toen hij in de badkamer kwam, haalde hij diep adem en zei: ‘oké mama, vertel me wat ik precies moet doen’. Hij leek niet bang, maar kalm en dapper. Ik zei: ‘Ik vertel je precies wat we moeten doen en we moeten je broertje zo snel mogelijk halen’. Ik huilde, maar ik probeerde kalm en bedachtzaam te blijven. Jayden was zo rustig dat het mij nog rustiger maakte’, vertelt Ashley.

Door de baby te draaien zoals ze hem had uitgelegd, kon het kindje ter wereld komen. ‘Ik dacht niet eens na, ik was vol verwondering’, vertelt Jayden. ‘Ik moest niet hard, maar rustig aan zijn beentjes trekken.’

Luchtwegen

Meteen daarna diende het volgende obstakel zich aan: de baby ademde niet. Jayden rende naar de keuken om het neuspompje van zijn 11 maanden oude zusje te pakken. Daardoor konden de luchtwegen van het jongetje geklaard worden en was de baby weer in staat te ademen.

Zuurstoftekort

Daarna arriveerden de hulpdiensten die het werk uit Jaydens handen namen. Artsen zeiden later dat als Jayden er niet was om te helpen, het jongetje waarschijnlijk was overleden door een zuurstoftekort. Daarnaast bloedde Ashley hevig tijdens de bevalling – waarschijnlijk doordat de placenta was losgeraakt van de baarmoeder – en had het zonder Jaydens kordate optreden dus nog dramatischer kunnen aflopen.

Kan iemand deze jongen een lintje geven?

Mannen vertellen hoe het écht voor ze was om hun vrouw te steunen tijdens de bevalling

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10-jarig jongetje brengt zijn broertje ter wereld wanneer moeder plots moet bevallen
Sluiten