Je baby vaste voeding geven: wanneer, hoe en wat?

We kennen allemaal de plaatjes van baby’s die hun eerste hapje krijgen. Dat verbaasde snoetje: te schattig! Veel ouders kijken er dan ook naar uit om hun baby vaste voeding te geven. Maar wanneer begin je hiermee? En wat en hoeveel mag je kleintje eten?

Als je baby vier maanden is, mag je je kind best vast laten wennen aan vaste voeding, zegt het Voedingscentrum. Echt nodig is het dan nog niet. Pas als je baby 6 maanden is, heeft ‘ie naast borst- of flesvoeding ook vaste voeding nodig om de juiste bouwstoffen binnen te krijgen om te groeien. Is het bijna zover dat je je kleintje zijn eerste vaste groentenhapje of fruithapje mag geven? Wij hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Weet wanneer je baby er klaar voor is

Als je baby ongeveer 6 maanden oud is, kan hij laten merken dat hij klaar is voor vast voedsel. Dit kun je merken aan de volgende dingen:

  • Je baby kan zonder hulp overeind zitten
  • Je baby heeft niet langer last van de tong reflex, die ervoor zorgt dat alles wat je baby in zijn mondje stopt automatisch wordt uitgespuwd
  • Je baby kan (bijna) dingen vastpakken met zijn handjes
  • Je baby heeft buitengewone interesse voor jouw eten

2. Geef nog wel borst- of flesvoeding vóór het vaste voedsel

Wanneer je begint met vast eten, is het niet het doel om je baby volledig te voeden met dit eten. De meeste voedingsstoffen en calorieën komen nog steeds van formulemelk of borstvoeding. Daarnaast kan het geven van vast voedsel tot wel twee keer zo lang duren als voorheen, omdat het nieuw is voor de baby. Wanneer het niet in één keer lukt, kan de baby gefrustreerd raken omdat hij honger heeft en niet genoeg eten binnenkrijgt. Om dit te voorkomen, wordt aangeraden om ongeveer een uur voordat hij vast voedsel gaat proberen wat borst- of flesvoeding te geven.

LEES OOK: Je baby voeden op verzoek: hoe pak je dat aan?

3. Zorg dat je het juiste gereedschap in huis hebt

Klinkt een beetje raar, maar denk er even over na. Ben je van plan om je eigen purees te maken? En weet je welke lepel je gaat gebruiken? Er zijn veel baby tools die de introductie van vast voedsel een beetje gemakkelijker maken. Lees je goed in en word wijzer.

4. Kies het voedsel dat jij het beste vindt

Hét beste voedsel om mee te beginnen bestaat niet. Sommige mensen vinden dat je met baby-granen of havermout zou moeten beginnen. In dat geval mix je het met moeder- of formule melk. Anderen geloven dat je die stap beter over kunt slaan, en moet beginnen met hapjes die één ingrediënt bevatten. Denk aan een fruithapje zoals appelmoes, een gepureerde banaan of een groentenhapje zoals puree van wortel of zoete aardappel. Kies wat het beste is voor jou en je baby en laat niemand die keuze voor jou maken. Omdat je baby moet wennen aan een smaak werkt het goed om één smaak gedurende aan wat langere tijd te introduceren.

5. Neem de tijd

Het is een totaal nieuwe ervaring – voor jullie allebei. Zoals we hierboven al gezegd hebben, kan het geven van vast voedsel langer duren dan borst- en flesvoeding. Kies daarom elke dag een tijdstip uit die voor zowel jou als de baby goed uitkomt. Vergeet niet dat álles voor je baby nieuw is, bijvoorbeeld ook slikken en het gebruik van een lepel. En dat is gewoon wennen.

6. Wees voorbereid op een kliederboel (en hou camera stand bye)

Dat is niet meteen negatief, het kan ook heel schattig zijn! Leg deze schattigste momenten daarom vast! Je kindje maakt kennis met iets heel nieuws. Het is logisch dat daar ook smeren, aanraken en uitspugen bij hoort. Zorg ervoor dat jij én je baby niet de meest fancy kleding aanhebben. Voor de zekerheid kun je ook iets op de vloer leggen en een snoetenpoetser bij de hand hebben.

LEES OOK: Hoe natuurlijk is een babyproduct écht als er ‘natuurlijk’ op de verpakking staat?

7. Afwijzing is een ding (en dat is prima!)

Grote kans dat je baby het de eerste keren uitspuugt en niets meer wil proberen. Dat is prima, en dat kun je ook verwachten. Soms kan het meerdere keren (9 of 10 keer is geen uitzondering) voordat je baby nieuw voedsel accepteert. Probeer niet op te geven, maar ook niet té hard te pushen. Je kunt het altijd op een andere dag opnieuw proberen.

8. Probeer verschillende texturen

Rond 8 tot 10 maanden is het een goed idee om je baby kennis te laten maken met meerdere texturen. De appelmoesjes en de wortelpuree hebben we inmiddels wel gehad. Wat dat je van zachte pasta, yoghurt of gestoomde groentes? Jij kunt het beste zelf aanvoelen wanneer je baby hier klaar voor is. Houd er wel rekening mee dat de baby nog niet goed kan kauwen, dus maak alleen zacht voedsel. Knabbelen op een appelpartje doet het vaak goed, omdat het zelf vasthouden ook spannend is.

9. Koemelk? (Nog) niet doen!

Het is belangrijk om te onthouden dat je je baby pas koeienmelk mag geven als ‘ie ongeveer een jaar oud is. Dit komt doordat baby’s de melk niet gemakkelijk kunnen verteren, en er niet genoeg voedingsstoffen voor ze in zitten.

10. Belangrijk: elke baby is anders

Je eigen ogen, moeder-instinct en gevoel is het belangrijkste. Elke baby is anders en elke baby beleeft andere mijlpalen op zijn eigen manier. Een richtlijn is ook maar gewoon een richtlijn. Doe dus vooral wat jíj goed vind voelen voor je baby.

Dat moedergevoel, dat is zo slecht nog niet. En dat laat je baby je weten ook. 10 x zo ‘zegt’ je baby: ‘Mama, je doet het geweldig!

RedTri

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby vaste voeding geven: wanneer, hoe en wat?
Sluiten