De baby 10 jul 2017 Muriel Oonincx

Je baby professioneel fotograferen: 15 tips hoe je dit doet als een pro

Smachtend zien we als jonge moeders de meest prachtige plaatjes voorbij komen op Instagram, Pinterest en Facebook van te knappe newborn baby’s met te leuke kleertjes of juist aandoenlijk bloot. Dat lukt ons nooit. Mis! Je pasgeboren baby verrassend en mooi op de foto zetten is niet zo moeilijk als je denkt. En met simpele nabewerkingsapps en tips van professionele fotografen zet jij je baby als een echte professional op de foto.

Hier spreekt een moeder die al eventjes meeloopt. Met drie kinderen die het baby tijdperk al even voorbij zijn, weet ik als geen ander hoe leuk en belangrijk het is (voor jezelf) om je pasgeboren baby mooi te fotograferen. ‘Oma’ gaat even door: die babytijd is namelijk echt in een lichtflits voorbij, om over die eerste weken en maanden maar niet te spreken.

Eerste baby

In mijn eigen foto archief zie ik namelijk terug dat ik van mijn eerste baby ontzettend veel foto’s heb gemaakt en van de tweede en derde stukken minder. En ik mis toch wel een aantal foto’s die ik met terugwerkende kracht dolgraag had willen nemen. Sins kort ben ik een aantal fotoboeken aan het maken van de kinderen, ons gezin en vakanties. De conclusie is dat ik onderstaande tips graag had gelezen en toegepast in die eerste weken en maanden van onze baby’s.

Vooruit, daarom zocht ik alle tips bij elkaar die ervoor zorgen dat jij jouw newborn baby als een professional op de foto zet, zonder dat je moeilijke apparatuur nodig hebt. Deze foto’s maak je zelfs prachtig met je mobiele telefoon. Aan de slag!

Speciaal voor Famme Baby lezers hebben we een unieke aanbieding bij albelli, met maar liefst 25% korting! Gebruik de speciale promotiecode FAMMEBABY en maak van je mooiste foto’s een echt babyfotoboek.

1. Licht

Onmiskenbaar de allerbelangrijkste eerste tip van pro’s. Het licht. Vergeet meteen alle flitsmogelijkheden op je camera. Goed daglicht is je vriend bij het fotograferen van je baby. Als je binnen fotografeert doe je dat het liefste voor een raam met veel daglicht, maar zonder directe zonnestralen. Fotografen zijn dol op ramen op het noorden, vanwege het indirecte zonlicht. Heb je een raam op het westen of zuiden te pakken, dan pak je respectievelijk de ochtend of late middag voor je fotografie sessie. Installeer je kleintje comfortabel en begin vervolgens met schieten. Als je buiten fotografeert met mooi weer pak je het magische uur, oftewel het gouden uur. Dat is het uurtje na zonsopkomst en zijn de laatste uurtjes voor zonsondergang. Leg je newborn nooit in direct zonlicht en fotografeer niet tegen de zon in.

2. De ideale setting en timing

Disclaimer: een baby laat zich natuurlijk niet gemakkelijk sturen en jouw sterretje laat misschien net als een topmodel op zich wachten of gooit de knuppel in het hoenderhok. Moe, geen zin, krampjes… Toch kun je wel het een en ander doen om de ideale setting te creëren. Met een uitgeslapen en net gevoed modelletje in een schone luier en frisgewassen haartjes, heb je een goede kans van slagen op een topshoot.

3. Mooie achtergrond

Met een fijn achtergrondje, plaid, babykussen of je eigen bed elimineer je eventuele afleidende troepjes en gedeelten van een ruimte die je liever niet op de foto wil. De focus ligt op je kleintje en daar draait het om in deze shoot.

4. Perspectief

Profi fotograferen zie je vaak in de meest bizarre posities liggen of staan om het mooiste perspectief te krijgen. Pak het trapje erbij en fotografeer van bovenaf of ga op de grond liggen voor bijzondere plaatjes. Een van mijn eigen favorieten is genomen op de commode, waarbij mijn mannetje zijn best doet om zijn hoofdje op te tillen. Precies die inspanning fotografeerde ik recht van voren. Te zoet.

5. Positie van je baby

De neiging bestaat om je baby in het midden van een foto te plaatsen. Het levert echter ook geweldige plaatjes op als je je baby uit het midden plaatst en andere onderdelen van de foto een belangrijke rol (of zelfs hoofdrol) laat spelen. Professional zeggen ook dat je baby een beetje ‘liften’ erg fotogeniek uitpakt. Leg hem of haar op een babykussen met een lichte helling. Voila, perfect!

6. Koester de bloopers

Vlak de blooper foto’s niet uit. Dit kunnen de pareltjes zijn, waar je later bij het doorbladeren van het fotoboek steeds weer naar terugkeert. Mutsje scheef, dikke gaap of een moment van ‘goed de luier volpoepen’? Blijven klikken en niet deleten.

7. Het is nooit te veel (maar delete!)

Sowieso kun je nooit te veel foto’s nemen bij zo’n shoot en kun je het ook overdoen wanneer je wilt. Het is wel fijn om de foto’s direct op een computer te kunnen uploaden en het kaf van het koren te scheiden. Bewogen beelden kunnen eruit en van eenzelfde serie pak je de twee beste. De rest wordt gedelete.

8. Devil is in the detail

Vergeet niet ook aandacht te besteden aan de details. De gezichts- en totaalfoto’s wil je hebben, maar het handje en de voetjes of die lieve billetjes verdienen net zo goed een podium.

9. Maak het lekker warm

Ben je van plan om een kledingwissel te doen, of ga je voor een aantal heerlijke blootfoto’s maak het dan extra warm (oké, niet té) in de ruimte. Niets zo onprettig als een kou op de buik. Hoe aangenamer hoe beter.

10. Gebruik props

Leuke, lieve, grappige of schattige props zorgen voor diversiteit in je bulk aan foto’s, maar overdrijf het niet te veel. Je wil uiteindelijk vooral veel van je baby zien. Een potentiële lievelingsknuffel of schattig mutsje is al voldoende.

11. Vergeet jezelf niet

Als je dan de hele tijd achter de camera staat, zou je bijna vergeten dat je zelf het liefste natuurlijk ook op de foto staat. Sowieso leuk en fijn als je partner erbij is of in de buurt en jullie ook foto’s van elkaar kunnen nemen.

12. Of andere kinderen

Heb je al een kindje of is er een buurkindje of neefje? Die puurheid en liefde van een ander kind zijn geweldig om te hebben. Een betere prop (zie punt 10) kun je je eigenlijk niet wensen.

13. En wat dacht je van huisdieren

Je denkt er misschien niet aan in die eerste tijd met je baby, maar niets is fotogenieker dan je eigen huisdier inzetten voor een mooi kiekje. Ook heel waardevol voor later. Bello en Minous waren erbij!

14. Editen? Later please

Fotografeer met je mobieltje altijd met de normale camera settings. Nabewerken kun je met diverse apps geweldig doen en een basisfoto geeft je alle mogelijkheden. Afterlight, Snapseed en VSCO zijn goede apps om foto’s mooi te bewerken.

15. Huur een pro

Dit is als je de kop van het artikel volgt een beetje cheaten, maar uiteindelijk kan het zijn dat fotograferen niet echt je ding is. Geloof mij, als je ergens geen spijt van krijgt dan is het wel een set mooie foto’s van je kind. En van jezelf en je gezin. Want uiteindelijk moet je er maar eens op letten, maar de moeder komt er meestal bekaaid van af op de foto’s en dat is ontzettend jammer. Huur dus eens in de zoveel tijd (bv baby-, peuter-, kleuterfase) iemand in en vergeet vooral niet je wederhelft de camera of opdracht te geven om gestolen momenten met je kindje te fotograferen.

Speciaal voor Famme Baby lezers hebben we een unieke aanbieding bij albelli om nu snel en voordelig jouw eigen fotoboek te maken. Of het nu een Blooper boek wordt, vakantieboek 2017 of het eerste jaar van je kindje; fotoboeken maken dat je de mooie momenten nooit meer vergeet en ze tot leven laat komen. Gebruik de speciale promotiecode FAMMEBABY en ontvang maar liefst 25% korting! Wacht er niet te lang mee, de actie is geldig tot en met 31-07-2017.

In samenwerking met Albelli

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby professioneel fotograferen: 15 tips hoe je dit doet als een pro
Sluiten