De baby 24 jun 2017 Soraya Vogelaar

Van wanneer tot hoe: alles over je baby in bad doen

De eerste paar keren dat je je baby in bad doet, zijn best spannend. Naast leuk waterpret met je baby, zijn er ook een aantal dingen waar je op moet letten. No worries, met de volgende tips komt het helemaal goed.

Wanneer mag je baby in bad?

Je baby hoeft na de geboorte nog niet meteen gewassen te worden. Er zit dan nog een wittig vettig laagje op de huid van je baby, dit heet vernix. De kraamverzorgster zal aangeven wanneer je baby voor het eerst gewassen kan worden en zal je ook helpen bij de eerste keer. Een pasgeboren baby kun je het best in bad doen vóór het voeden. Als je baby wat ouder is, is het ideaal om de kleine te wassen voordat het bedtijd is.

Veilig in bad

Voordat het waterpret kan beginnen, zorg je er allereerst voor dat alles veilig is. Let hiervoor op de volgende dingen:

1. Blijf altijd bij je baby

Misschien ten overvloede maar daarmee zeker niet minder belangrijk: zorg ervoor dat je je baby geen moment alleen laat of uit het oog verliest wanneer je hem of haar in bad doet. Baby’s kunnen al in een klein laagje verdrinken. Zorg er dus voor dat je van tevoren alle badspullen bij de hand hebt. Houd je baby tijdens het badderen altijd met minstens één hand vast.

2. Zorg voor een aangename temperatuur

Baby’s kunnen het door hun dunne huid snel koud krijgen. Let er dus op dat de kamer en het water een goede temperatuur hebben en ook niet te heet zijn! Lees hier verderop in het stappenplan meer over.

3. Niet in stromend water

Doe je baby niet in bad terwijl de kraan nog loopt. Dit is onvoorspelbaar, de temperstuur van het water kan bijvoorbeeld wisselen of het water kan te diep raken. Laat dus liever eerst het badje vollopen en doe dan pas je baby erin.

LEES OOK: 7x geniale manieren om als volwassene ook babyproducten te gebruiken

Hoe vaak moet je je baby wassen?

Totdat je baby rondkruipt en zichzelf echt vies maakt, is het niet nodig om je baby vaak te wassen. Als je je baby te vaak wast, droogt de huid uit. Een paar keer in de week is meer dan genoeg. Maar kijk vooral naar wat bij jullie ritme past. Een keer in de week wassen is ook prima. Zorg er dan wel voor dat je z’n gezicht, huidplooien en billen regelmatig schoonmaakt met een nat washandje.

Waarin moet je je baby wassen?

Je baby hoeft niet letterlijk in hetzelfde bad als jij gewassen te worden. Dat scheelt een hoop bukken en moeilijke bewegingen. Was je baby bijvoorbeeld in de wastafel, een speciaal babybadje of een tummy tub. Heb je wel een bad en wil je je baby daar liever in wassen? Dan is een badzitje of badstoeltje ideaal om je baby rechtop te laten zitten.

Stap voor stap je baby in bad doen

Na alle feitjes en weetjes zijn we dan eindelijk aanbeland bij het leukste moment: hét moment dat je je baby in bad gaat doen. Met het volgende stappenplan komt het helemaal goed.

1. Verzamel alle spulletjes

Verzamel van tevoren alle spulletjes die je nodig gaat hebben. Denk hierbij aan:
Speciale babyzeep en eventueel babyshampoo
Een badthermometer, om te meten of het water niet te warm is
Een hydrofiele luier om je baby mee af te drogen
Een hydrofiele washandje
Een schone luier
Schone kleertjes
Een aankleedkussen

Zorg er daarnaast ook voor dat de kleertjes en hydrofiele luiers (zeker bij pasgeboren baby’s) voorverwarmd zijn. Wikkel deze bijvoorbeeld om een warme kruik.

2. Aangename ruimte

Zorg voor een aangename temperatuur in de ruimte, zodat je baby niet kou vat. Een temperatuur van 24 graden is het best, let er ook op dat er geen ramen of deuren openstaan die eventueel tocht naar binnen kunnen brengen. Van in het water naar het uit het water is best een temperatuurverschil en je baby kan tijdens het afdrogen en aankleden snel afkoelen. Zorg er dus voor dat de (bad)kamer lekker warm is.

3. Aangenaam badwater

De ideale temperatuur is 37 graden. Zorg dat de temperatuur altijd tussen de 36 en 38 graden blijft, met een badthermometer is dit makkelijk in de gaten te houden. Als je geen badthermometer hebt, kun je dit ook opmeten met je elleboog of binnenkant van je pols. Let er dan op dat het water daar warm voelt maar niet te heet.

4. Baby in bad doen

Ondersteun altijd het nekje wanneer je de baby in bad doet. Leidt je baby geleidelijk het bad in, eerst met de voeten. Ondersteun met een hand de nek en het hoofd.

LEES OOK: 6x Zo help je je baby op een speelse manier vaardigheden ontwikkelen

5. Wassen

Giet regelmatig wat badwater over het lichaam zodat je baby het niet koud krijgt. Gebruik een milde zeep, speciaal voor baby’s. Gebruik hier niet te veel van, want ook dat kan de huid uitdrogen. Was de baby met je vrije hand (met de andere hand houd je je baby vast) of met een washandje. Gebruik een vochtig washandje om het gezicht zachtjes schoon te maken en eventueel vuil uit de ogen of neus te deppen. Was de lastigere plekjes goed, denk aan de knieholtes, billen, schaamstreek, navel, oksels, achter de oren en tussen de vingers en tenen. Bij de genitaliën hoef je alleen te spoelen met water en dus niet zeep te gebruiken.

6. Haren wassen

De haren hoeven in de eerste periode na de geboorte niet per se gewassen te worden. Gebruik – als je de haren wast – een babyshampoo. Wrijf dit niet in, maar laat het rustig inwerken en spoel eruit. Was de haren op het laatst zodat je baby niet een koud hoofd krijgt en niet te lang met babyshampooresten zit.

7. Afspoelen

Spoel je baby nog even goed af met schoon water en een schoon washandje. Zo verwijder je alle laatste vuil- en zeepresten.

8. Afdrogen en insmeren

Wikkel je baby in een hydrofiele luier en dep alle natte plekken droog. Is de huid wat droog of heeft je baby last van luieruitslag? Smeer dan voor het aankleden nog de huid in met een milde lotion.

Zie zo, dan rest alleen nog de luier omdoen en aankleden en is je baby weer helemaal fris en fruitig!

Wil je baby maar niet stil liggen tijdens het luier verschonen? Met deze slimme tips komt het helemaal goed.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan even op Facebook!

Babycenter

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van wanneer tot hoe: alles over je baby in bad doen
Sluiten