De mama 20 mei 2018 Marleen Staal

Ja het kan: verslaafd zijn aan zwangerschaptesten

Met samengeknepen billen op het toilet zitten, afwachten wat het plastic staafje in je hand vertelt. En dan die opluchting als het antwoord positief is. Het is precies dit gevoel waar sommige mommy’s to be verslaafd aan zijn. De kick van de bevestiging.

Herken je bovenstaande en verslijt jij ook de ene na de andere zwangerschapstest? Dan ben je niet de enige. Duizenden vrouwen zijn verslaafd aan zwangerschapstesten, zo blijk uit onderzoek dat ChannelMum heeft gedaan onder 1435 moeders.

LEES OOK: Wat een vaag streepje op je zwangerschapstest echt betekent

Extra zekerheid

Maar liefst 62 % van de ondervraagde moeders geeft aan dat ze na een positieve test meer testen doen, om er zeker van te zijn dat ze toch écht in verwachting zijn.
Op zich is deze uitkomst niet erg heftig, een beetje zekerheid willen we allemaal, maar sommige moeders kunnen hierin een tikkeltje doorslaan.

Zoals Nancy die geobsedeerd raakte door de rush die ze ervoer elke keer wanneer haar zwangerschapstest positief bleek te zijn. “De hele dag dacht ik over wanneer ik de volgende test zou doen. Ik herberekende mijn cyclus opnieuw en opnieuw.”

Zelfs toen Nancy zwanger was, bleef ze testen doen. “Als ik zag dat de lijntjes donkerder waren dan voorheen, zag ik dat als indicatie dat de zwangerschap goed ging.” Tegen de tijd dat ze moest bevallen van haar tweede kind, had ze al meer dan 400 testen gedaan. “Kinderen krijgen was een emotionele rollercoaster en ik werd kalmer zodra ik een test had gedaan.”

Onderdeel van de ochtendroutine

Verhalen als die van Nancy zijn er meer, in dezelfde extreme vormen. Deze vrouwen blijven de hele zwangerschap door deze testen afnemen. Als een soort nieuw onderdeel van de ochtendroutine. Tanden poetsen, gezicht wassen én op dat staafje plassen.

De reden waarom sommige moeders dit doen, vloeit voort uit angst. Bang om complicaties te krijgen of erger, een miskraam. Ze zijn bang dat de uitkomst op het staafje niet klopt en willen zeker weten dat ze nog zwanger zijn. Hoe ver ze ook al in verwachting zijn.

LEES OOK:Goede vraag: hoe snel na de seks kan je een zwangerschapstest doen?

POAS-addicts

Ook Vice Broadly dook in dit verslavingsfenomeen en concludeerde dat deze moeders in spé, ook wel POAS-addicts (pee-on-a-stick) genoemd, fortuinen uitgeven aan de bekende thuistestjes. Sommige vrouwen doen zelfs 10 tot 20 testen verdeeld over een paar dagen.

Vervolgens delen ze deze resultaten in hun online kringen of in Facebook-groepen om erover te discussiëren met andere moeders. Maar veel POAS-addicts gebruiken diezelfde online netwerken ook als steun als ze moeilijkheden ervaren met zwanger worden of een kindje zijn verloren. Het werkt dus beide kanten op.

Onschuldig?

Weer terug naar het onderzoek van ChannelMum. Oprichter Siobhan Freegard zegt erover: “Verslaafd zijn aan zwangerschapstesten klinkt raar, maar veel moeders doen het. Het positieve plusje (of streepje) geeft een kleine boost en helpt om de zenuwen te bedwingen.” Maar Siobhan benadrukt wel dat als je meer dan vijf testen per dag doet, het verstandig is om deze angst te her- en te erkenen én om toch wel professionele hulp te zoeken. Want hoe onschuldig het misschien lijkt, te veel zwangerschapstesten doen kan onderdeel zijn van een groter probleem.

Hopelijk voelen POAS-addicts zich steeds meer gehoord en gesterkt om hun angsten te delen.

Cafe Mom

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ja het kan: verslaafd zijn aan zwangerschaptesten
Sluiten