Is je baby verkouden? Dit kun je doen om de klachten te verminderen

Een verstopte neus waardoor je maar moeilijk kunt slapen: we kennen het allemaal. Een verkoudheid is voor ons volwassenen al knap lastig. Maar voor baby’s ook, vooral omdat zij ook nog eens sneller verkouden worden. Wij geven je een aantal tips om de klachten te verminderen.

Je baby kan zo’n tien keer per jaar verkouden zijn. Dat is nog best behoorlijk wat dus! Baby’s zijn zo vaak verkouden doordat er verschillende verkoudheidsvirussen zijn en ze nog niet genoeg weerstand hiertegen hebben opgebouwd. Als volwassene heb je wel genoeg weerstand, waardoor je minder vaak verkouden bent dn je baby.

Tekenen dat je baby verkouden is

De verkoudheid van je baby uit zich eigenlijk hetzelfde als bij ons volwassenen. Je kan op de volgende tekenen letten:
– een verstopte neus
– hoesten
– tranende ogen
– een snotneus
– veel huilen
– lusteloosheid
– niezen
– last van oor- , neus- of keelpijn. Dit kun je natuurlijk niet direct zien aan je baby. Maar je kan het bijvoorbeeld wel merken als je baby zich anders gedraagt, moeite heeft met eten of zich afwendt als je de neus of oren aanraakt.

LEES OOK: Dit is waarom je baby met mond open slaapt (én wat je kunt doen om het op te lossen)

Naar de huisarts

Een verkoudheid is in principe onschuldig maar als het te lang aanhoudt of er andere symptomen bij komen kijken, is het verstandig om voor de zekerheid te checken bij de dokter. In de volgende gevallen kun je het best een bezoekje brengen aan de huisarts.
– Als je baby koorts heeft
– Erg suf is
– Benauwd is
– Je baby een piepende ademhaling heeft
– Als ‘ie minder drinkt/eet

Verkoudheid verhelpen

De kwaaltjes van een verkoudheid kun je verminderen of verhelpen. Bij je baby kun je een aantal trucjes uitproberen om de klachten in ieder geval minder te laten worden en te zorgen dat de verkoudheid wat sneller overgaat.

1. Stomen

Zet hiervoor de warme kraan in de douche aan en ga met je baby in de stoom die er vanaf komt zitten. Zo kunnen de luchtwegen open.

2. Drinken

Let erop dat je baby nog genoeg drinkt om goed gehydrateerd te blijven. Door de verkoudheid kan het zo zijn dat je baby meer vocht verliest dan normaal.

3. Neusdruppels

Bij de apotheek of de drogist kun je neusdruppels kopen. Dit zijn neusdruppels die bestaan uit een veilige zoutoplossing. Hiermee kun je die vervelende verstopte neus tegengaan.

LEES OOK: Waarom je je baby tot 6 maanden beter geen water kan laten drinken

4. Niet te dik aankleden

Vaak heeft een verkouden baby het wat benauwder. Als de kleine dan te warm aangekleed is, kan het voor hem of haar te warm worden. Als je de deur uitgaat met je baby is het wel belangrijk dat ‘ie goed op de weersomstandigheden gekleed is.

5. Ventilatie

Lucht het huis en dan vooral de ruimtes waar je baby veel is. Zo komt er genoeg schone frisse lucht naar binnen. Maar ook hier is balans het sleutelwoord; zorg ervoor dat je baby niet op de tocht komt te liggen.

6. Hygiëne

Zorg ervoor dat alles goed hygiënisch schoon is. Doordat een verkoudheid makkelijk besmettelijk is, verspreidt het virus zich makkelijk en kan je baby het opnieuw krijgen. Als je zelf verkouden bent, kun je proberen te voorkomen dat je baby ook verkouden wordt. Dit doe je door gebruikte zakdoeken weg te gooien, niet te hoesten in zijn of haar richting en je handen extra vaak te wassen. Verschoon het wiegje regelmatig als je baby verkouden is. En houd z’n neus goed schoon want de kleine kan zelf z’n neus nog niet snuiten.

Over hygiëne gesproken: zo vaak zou je het speelgoed van je baby echt moeten wassen.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Apotheek LeefThuisarts

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Is je baby verkouden? Dit kun je doen om de klachten te verminderen
Sluiten